19 / 04 / 2024

Veraset ilamı almak için dilekçe örneği!

Veraset ilamı almak için dilekçe örneği!

Mirasçılık belgesi mirasçıların pay oranlarını gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor. Veraset ilamı için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir ay içerisinde başvuru yapılması gerekiyor. İşte, veraset ilamı almak için dilekçe örneği!



Veraset ilamı almak için dilekçe örneği!

Veraset belgesi, ölen bir kimsenin mirasçılarını ve onların gösteren mahkemelerce verilen bir belge olarak tanımlanıyor. 


Veraset ilamı müracatının vefat durumundan sonraki bir ay içinde yapılması gerekiyor. Ayrıca istenilen her zaman yetkili kuruma gidilerek de veraset ilamı çıkarılabiliyor. 


Veraset ilamı talep hakkı yasal ve atanmış (mansıp) mirasçılara ait oluyor. Ayrıca, vasiyet alacaklıları da vasiyet alacaklısı olduklarını gösteren bir belgenin kendilerine verilmesini istenebiliyor. 


Mirasçılık belgesi mirasçıların pay oranlarını gösteren belge oluyor. Bu belgenin düzenlenmesi için tek bir mirasçının dahi başvurusu yeterli olup bütün mirasçıların birlikte hareket etmesine gerek olmuyor.


Mirasçılık belgesinin mahkemeden talep edilmesi halinde mahkeme genelde duruşmasız olarak veraset ilamı düzenliyor. Çekişmesiz işlerden sayılan veraset ilamında bir davalı olmuyor. Mirasçılık belgesi ortalama 1 haftalık süre içerisinde alınabiliyor. 


Veraset ilamı için; talep dilekçesi ve nüfusa kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden alınacak aile nüfus kaydı ile Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilebiliyor. Ayrıca, noterden de bu belge temin edilebiliyor. Veraset ilamı almak için dilekçe örneği aşağıda yer alıyor. 


Veraset ilamı dilekçe örneği...


.... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


Davacı  :   (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) Adres

Davalı  :    Hasımsız

Dava    :    Veraset

Olaylar :


..............................ili, ............................ İlçesi, ...............hane, ..............cilt, ..............sahife  nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) .............................................. ......./........./.......... tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak ..................................................................(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) ................................... bırakmıştır.



Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur. 



Hukuki, sebepler:M.K. ve ilgili mevzuat

Deliller: Nüfus kayıtları ve tanık beyanları

Talep:Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim. 



...../......../20...


(Davacı)

(baba,anne,eş,kardeş)



Veraset ilamından sonra tapu işlemleri!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön