24 / 04 / 2024

Veraset ilamı kaç gün içinde verilir?

Veraset ilamı kaç gün içinde verilir?

Mirasçıların mirasçı olduklarını belirten ve mahkemece verilen resmi belge veraset ilamı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, veraset ilamı kaç gün içinde verilir? İşte, veraset ilamı süresi..



Veraset ilamı kaç gün içinde verilir?

Mirasçıların mirasçı olduklarını kanıtlayan ve mahkemece verilen resmi belgeye veraset ilamı deniyor. Veraset ilamı olmadan murisin mirasçısı olduğu ispat edilemiyor.


Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesi' nden ya da noterden  alınabiliyor. Mahkeme yoluyla alacaksanız konuyla ilgili bir dilekçeyle başvuru yapıyorsunuz. Mahkeme öncelikle  kayıtlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden sizin nüfus kaydınızı talep ederek sizin yasal mirasçı olup olmadığınızı tespit ediyor. Mirasçı olduğunuz ortaya çıkarsa veraset ilamı çıkıyor.


Noter yoluyla veraset ilamı çıkartmak için de aslında aynı işlemler yapılıyor. Yani noter de nüfus kayıt örneğini ilgili nüfus müdürlüğünden alarak gerekli incelemeleri ve işlemleri yapıyor.


Mirasçı olduğunu düşünen herkes veraset ilamı için müracaatta bulunabiliyor. Bunun için ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği gerekiyor. Bu belgelerle ölenin ve mirasçıların kim olduğunu ve ne oranda mirasta hak sahibi oldukları belirleniyor. Peki, veraset ilamı kaç gün içinde verilir?


Veraset ilamı müracatının vefat durumundan sonraki bir ay içinde yapılması gerekiyor. Çekişmesiz işlerden sayılan veraset ilamında bir davalı olmuyor. Mirasçılık belgesi ortalama 1 haftalık süre içerisinde alınabiliyor. 



Veraset ilamı almak ne kadar sürer?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön