24 / 04 / 2024

Veraset ilamı almak ne kadar sürer?

Veraset ilamı almak ne kadar sürer?

Mirasçıların talebi üzerine verilen veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilen, mirasçıların kimler olduğunu gösteren belge olarak ifade ediliyor. Peki, veraset ilamı almak ne kadar sürer?



Veraset ilamı almak ne kadar sürer?

Mirasçıların talebi üzerine verilen veraset ilamı bir başka deyişle mirasçılık belgesi, kimlerin, ne oranda mirasçı olduklarını gösteren resmi nitelik taşıyan resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor. 


Veraset ilamı Sulh Hukuk Mahkemesi' nden ya da noterden alınabiliyor. Mahkeme öncelikle  kayıtlı olduğunuz nüfus müdürlüğünden sizin nüfus kaydınızı talep ederek sizin yasal mirasçı olup olmadığınızı tespit ediyor. Mirasçı olduğunuz ortaya çıkarsa veraset ilamı çıkarılabiliyor. 


Noter yoluyla veraset ilamı çıkartmak için de aslında aynı işlemler yapılıyor. Yani noter de nüfus kayıt örneğini ilgili nüfus müdürlüğünden alarak gerekli incelemeleri ve işlemleri yapıyor.


Mirasçı olduğunu düşünen herkes veraset ilamı için müracaatta bulunabiliyor. Bunun için ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği gerekiyor. Bu belgelerle ölenin ve mirasçıların kim olduğunu ve ne oranda mirasta hak sahibi oldukları belirleniyor. Peki, veraset ilamı almak ne kadar sürer?


Veraset ilamı müracaatının bir ay içinde yapılması gerekiyor.  Veraset ilamı çıkarmak için gerekli ön belgeler; Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yazılacak talep dilekçesi ve nüfusa kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden alınacak aile nüfus kaydı yeterli oluyor. Başvurunuzdan 1 hafta sonra vesaret ilamınız çıkabiliyor. 


Veraset ilamı almak için dilekçe örneği!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön