23 / 04 / 2024

Tapuda intikal işlemi ne kadar sürer?

Tapuda intikal işlemi ne kadar sürer?

Bir kimsenin ölümü halinde, ölen kişiye ait gayrimenkul kanuni mirasçılara geçiyor. Yasal mirasçılarının söz konusu malların intikal işlemini yapması gerekiyor. Peki, tapuda intikal işlemi ne kadar sürer?



Tapuda intikal işlemi ne kadar sürer?

Bir kimsenin ölümü halinde, ölen kişiye ait gayrimenkul kanuni mirasçılara geçiyor. Kişinin ölümüne bağlı olarak, kanundan doğan mirasçılık söz konusu olabileceği gibi mirasçılık sözleşmesine (vasiyetname) dayanan mirasçılık da söz konusu olabiliyor.


Mirasçıların, kendilerine intikal eden gayrimenkulle ilgili olarak işlem yapabilmeleri için öncelikle mirasçı olduklarını kanıtlamaları gerekiyor. Bunun için mümkün olan en kısa zamanda mahkemeye başvurarak veraset belgesi (mirasçılık belgesi) almaları gerekiyor. 


Yasal olarak mirasçıların mirası intikal işlemi yapması gerekiyor. Tapuda intikal işlemi, iştirak halinde yapılabileceği gibi, müşterek mülkiyet halinde de yapılabiliyor. 


Tapu sicilinde kayıtlı taşınmaz mal malikin vefatı halinde, mülkiyet hakkının mahkemeden alınmış veraset belgesinde veya veraset ilamında belirtilen mirasçılarına aktarılması işlemine tapuda intikal işlemi deniyor. 


Tapuda intikal işlemlerinin gerçekleşebilmesi için gerekli bilgilerin ve belgelerin hazır olması gerekiyor. Tapuda intikal işlemi için gerekli belgeler aşağıda yer alıyor;



Tapuda intikal işlemleri için istenecek belgeler: 


- İntikali istenen taşınmaz malın varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malların ada ve parsel numarasını belirtir belge veya mirasçılardan birinin sözlü beyanı,


- İntikal isteminde bulunan mirasçı veya yetkili temsilcinin fotoğraflı nüfus cüzdanı veya pasaportu,


- İntikal talebi, temsilci tarafından yapılıyor ise ayrıca temsile ilişkin belge,


- Tapu senedine fotoğraf yapıştırılması isteniyor ise, talepte bulunan mirasçının veya mirasçıların intikali istenen taşınmaz mal sayısı kadar son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı. 


- Medeni Kanunun yürürlük tarihi olan 4 Ekim 1926 tarihinden sonraki ölümlerde murise ait veraset ilamı veya belgesinin aslı veya mahkeme veya noterce onaylı örneği 


- Medeni Kanundan önceki ölümlerde (4 Ekim 1926 tarihinden önceki ölümlerde) mahalle veya köy ihtiyar kurulunca düzenlenen ilmuhaber veya mahkemeden alınmış veraset belgesinin aslı veya onaylı örneği, 


- Taşınmaz malın niteliği bina ise deprem sigortası aranır.



Tapuda intikal işlemi ne kadar sürer?

Tapuda intikal işleminde ilk olarak mirasın kaçıncı kuşaktan kaldığı ve kaç mirasçı olduğuna bakılıyor.  Birden fazla mirasçı var ise  bu işlem tek mirasçının işlemine göre daha uzun sürüyor. Miras da ikinci ya da üçüncü kuşaktan kalmış ise tapuda intikal işlemi uzun sürebiliyor.


Genel olarak tapuda intikal işlemi, Tapu Müdürlüğünün yoğunluğuna göre de değişiyor. 



Tapuda intikal masrafları 2014!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 



Geri Dön