27 / 04 / 2024

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır?

Veraset ilamı mirasçılık belgesi olarak da bilinir ve kimlerin hangi oranda mirasçı olduğunu gösteren bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl çıkartılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Veraset ilamı miras bırakanın vefatı nedeni ile mirasçıların tereke üzerindeki haklarının anlaşılabilmesi için gerekli olan yasal bir evrak olarak biliniyor. 

Miras bırakanın mal varlığı ile ilgili olarak tasarrufta bulunma hakkı bu belge ile temin ediliyor. Söz konusu bu evrak ile taşınmazların tapu işlemleri mirasçıların üzerine yapılacağı zaman tapu dairelerinde de bu belge talep ediliyor. Bu belge ile birlikte mirasçıların hakları belirlenmiş oluyor.    

Veraset ilamı alınabilmesi için miras bırakanın vefat etmesi gerekiyor. Ayrıca mirasçılık belgesi almaya hakkı olan kişilerin bu talebi gerçekleştirmiş olması da zorunlu tutuluyor. Bu belge verileceği zaman tüm mirasçıların biliniyor olması gerekiyor.

Söz konusu belge alınacağı zaman ilgili kişilerden bir talep olması gerekiyor. Yasal mirasçıların yanı sıra atanmış mirasçılar da bu belgeyi talep edebiliyorlar. Bir mirasçının bu talepte bulunması yeterli oluyor.


Geri Dön