25 / 04 / 2024

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Veraset ilamı, diğer bir ifade ile mirasçılık belgesi,, Türk Medeni Kanun’u Madde 598’de açıklanıyor. Peki, Veraset ilamı nasıl alınır? Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...



Kişinin vefat etmesi halinde, mal varlığı aktifi ve pasifiyle birlikte mirasçılarına geçiyor. Murisin vefat etmesi halinde, bıraktığı miras üzerinde hak sahibi olan kişilerin kimler olduğu ve mirastan hangi oranda pay sahibi olduklarını gösteren belgeye veraset ilamı deniyor. 

Veraset ilamının çıkartılması için başvuru yapanın yasal veya atanmış mirasçı olması gerekiyor. Yasal mirasçıların belirlenmesi sadece kimliklerini ibraz etmeleri ile mümkün iken, atanmış mirasçıların ispatı için noter veya mahkeme huzurunda bir ispat gerekebiliyor. 

2011 yılına kadar veraset ilamı almak için mirasçıların Sulh Hukuk Mahkemelerine yazılı olarak başvurmaları gerekirken, 2011 yılı itibari ile Medeni Kanun’da yapılan değişiklik sayesinde noterler tarafından da veraset ilamı çıkarılarak mirasçılara verilmesi mümkün hale geldi. Peki, Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar? 

Veraset ilamı ücreti 2022 ne kadar?

Veraset ilamı belgesinin noterden talep edilmesi mümkün olabiliyor. Bu durumda notere 2022 yılı için noterden mirasçılık belgesi alabilmek için 200-300 TL arasında ödeme yapılması gerekiyor. Sulh hukuk mahkemesinden mirasçılık belgesi talep edilmesi halinde ise yaklaşık 300-400 TL ödeme yapılması gerekiyor.


Geri Dön