20 / 04 / 2024

Veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!

Veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!

Veraset ve intikal vergisi: Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. İşte, veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!



Veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!

Veraset ve intikal vergisi: Türk Vergi sisteminde yer alan dolaysız vergilerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Mükellef kendi vergisini ödüyorsa ve bu vergi yükü başkalarına devredilmiyorsa bu vergi dolaysız vergi olarak adlandırılıyor. 


Veraset ve intikal vergisi bu tür vergilerden sayılıyor. Bedelsiz veya karşılıksız olarak elde edilen servet unsurlarından alınan bir tür servet vergisi olarak da ifade ediliyor.  Yani servet üzerinden alınan vergi oluyor. 


Kişi miras, vasiyet, vb. sebeplerle servete sahip olduğunda veraset ve intikal vergisi; bağış veya başka yollardan servet sahip oluyorsa intikal vergisi ödemekle yükümlü sayılıyor. 


Veraset ve intikal vergisi ödeme süreleri 2015!

Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödebiliyor. Buna göre 2015 yılına ait veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemeleri devam ediyor.


Veraset yoluyla meydana gelen intikallere ilişkin Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi;


-Ölüm Türkiye’de meydana gelmiş ise ölüm tarihinden itibaren, mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 4 ayiçinde, yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 6 ay içinde,



-Ölüm yabancı bir memlekette meydana gelmiş ise mükelleflerin Türkiye’de bulunmaları halinde 6 ay içinde, ölen kişinin bulunduğu ülkede bulunmaları halinde 4 ay içinde, murisin bulunduğu ülke dışında yabancı bir ülkede bulunmaları halinde 8 ay içinde,


-Gaiplik halinde, gaiplik kararının ölüm siciline kaydolunduğu tarihi izleyen 1 ay içinde, verilmesi gerekiyor. 


Veraset ve intikal vergisi 1. taksit ödemesi son günü!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön