26 / 04 / 2024

Vergi indiriminde son kararı Ali Babacan verecek

Vergi indiriminde son kararı Ali Babacan verecek

ÖTV ve KDV indiriminde son kararı ekonominin patronu Devlet Bakanı Ali Babacan verecek



Hükümet tarafından global krize karşı alınan tedbirler kapsamında otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve mobilya sektöründe uygulanan ÖTV ve KDV indirimi bugün sona eriyor. 16 Mart'ta uygulamaya giren, 16 Haziran'da da kapsamı daraltılarak süresi uzatılan bazı mal ve hizmetlerdeki ÖTV ve KDV indiriminin yine uzatılmasına Maliye ve Sanayi bakanlıkları sıcak bakmıyor. Özellikle otomotivdeki indirimin yerli araçlardan çok yabancı firmaların işine yaradığına dikkat çekiliyor. Ancak bu konudaki son kararı ekonominin patronu Devlet Bakanı Ali Babacan verecek.

MASADA HURDA İNDİRİMİ VAR
Dün Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yurtdışında olması nedeniyle KDV ve ÖTV indirimi uygulaması konusunu görüşmediklerini bildirdi. Şimşek'in Brüksel programı bu akşam sona eriyor. Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplansa bile katılamayacak. Vergi indirimine ilişkin nihai kararı Devlet Bakanı Ali Babacan'ın bugün saat 14.00'te İstanbul'da yapacağı toplantıda açıklaması bekleniyor. Maliye ve Sanayi bakanlıkları vergi indirimlerinin devamına sıcak bakmıyor. Buna karşılık masada hurda indirimi var. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Van programı sırasında vergi indirimlerinin sonuçlarına bakarak karar vereceklerini söylerken, hurda indirimine yeşil ışık yaktı. Ergün araçların teslimi koşuluyla hurda indirimine gidilebileceğini söyledi.

2'nci Varlık Barışı'na başvuru süresi yılsonuna kadar uzadı
 
Hükümet 10 Temmuz'da yürürlüğe giren ve bugün sona erecek ikinci Varlık Barışı uygulamasının süresini 31 Aralık 2009'a kadar uzattı. Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Varlık Barışı'nın süresinin 31 Aralık 2009'a kadar uzatıldığını bildirdi. Yurtdışındaki ve yastıkaltındaki varlıkların ekonomiye kazandırılmasını amaçlayan Varlık Barışı, Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanun ile ilk olarak 22 Kasım 2008'de uygulamaya konmuş, sürenin sona erdiği 2 Mart itibariyle 14.8 milyar TL'lik beyanda bulunulmuş, 8.7 milyar liralık gelir elde edilmişti. 10 Temmuz 2009'da uygulamaya giren ikinci Varlık Barışı'nın süresi bugün dolacaktı.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Süre uzatılmıyor, indirimde son gün!

Piyasaların canlanması için hükümetin otomotiv, elektronik, beyaz eşya ve mobilyada uyguladığı ÖTV ile KDV indiriminde sona gelindi. Sürpriz bir karar çıkmaması halinde vergi indirimi devam etmeyecek. ÖTV ve KDV'nin eski seviyesine yükselmesiyle, fiyatlar yüzde 8-10 oranında zamlanacak

Otomotiv, beyaz eşya, elektronik ve mobilyada ÖTV ile KDV indirimi bugün sona eriyor. Hükümetin, Maliye Bakanlığı'nın olumsuz görüşüyle indirimi devam ettirmemesi bekleniyor. Otomobilde vergi indiriminin yerine hurda teşviği üzerinde durulurken, Maliye Bakanlığı çalışmalarına devam ediyor. Bugün resmen açıklanacak kararla, otodan buzdolabına, bilgisayardan koltuk takımına kadar birçok ürüne otomatikman ÖTV ve KDV zammı gelecek. 1.600 cc ve altındaki otomobiller, 1 Ekim tarihinden itibaren yaklaşık yüzde 8 oranında zamlanacak. Bu da 30 bin liralık orta sınıf bir aracın fiyatının 2 bin 400 TL artması anlamına geliyor. Beyaz eşya, mobilya ve elektronik ürünler de yüzde 8 ile 10 arasında zam görmüş olacak.

Fabrikalar tam kapasite çalıştı

Hükümet piyasadaki durgunluğu aşmak için 16 Mart'ta ÖTV ve KDV'yi düşürdü. Durma noktasına gelen oto satışları vergi teşviğiyle yüzde 50 artış gösterirken, beyaz eşya, mobilya ve elektronik ürünlerde stoklar eridi. Siparişlere yetişmekte zorlanan yerli üreticiler de işten çıkardıkları binlerce elemanı geri çağırdı. 16 Haziran'da ise vergi indiriminin kapsamı daraltılarak 30 Eylül'e kadar yeniden uzatılmıştı.
Vatan

Vergi indiriminde son karar!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, otomotiv, beyaz eşya, mobilya ve bilişimde bugün sona erecek olan vergi indiriminde süre uzatımının söz konusu olmadığını söyledi.

Ancak Ergün, otomotivde hurda indirimi üzerinde çalışmaların devam ettiğini açıkladı.

Hükümetten vergi indiriminde uzatma olmayacağının resmi olarak açıklanması ile birlikte indirimli fiyatlardan yararlanmak isteyenlerin bu akşama kadar alışverişlerini yapması gerekiyor.

Bu akşama kadar 1600 cc ve altında otomobil alacak olanlar yüzde 27 ÖTV ödeyecek. Bu rakam yarın ise yüzde 37 olacak. Benzer şekilde beyaz eşyada yüzde 2'lik ÖTV yarın yüzde 6.7, bilgisayar ve mobilyadaki yüzde 8'lik KDV de yarın yüzde 18 olacak.
Takvim


Geri Dön