25 / 04 / 2024

Verimliliği artıran firmalardan ilginç ofis tasarımları!

Verimliliği artıran firmalardan ilginç ofis tasarımları!

Çalışanların verimini artırmak isteyen firmalar çok ilginç ofis tasarımlarına imza atıyor. İşte farklılıklarıyla şaşırtan ofisler...



Beyaz yakalı çalışanlar hafta içi her gün 8/10 saat ofis ortamında çalışıyorlar. Ofis deyince pek çoğumuzun akima geleneksel ofisler geliyor. Para Dergisi'nden Yeşim Oksay'ın haberine göre; büyük bir salon, seperatörlerle ayrılmış bölümler, masalar, sandalyeler ve dolaplar... Ancak son dönemlerde özellikle dünyada artan örneklerle birlikte Türkiye’de de pek çok firma ofisini geleneksel sınırların ötesine dışına taşıdı. Yeni nesil ofislerde çalışanlara farklı etkinlik alanları oluşturuluyor. Getir’den Gitti Gidiyor’a, Google’dan BAT’a kadar pek çok firma, çalışanların verimini ve mutluluğunu artıracak şekilde tasarlanan ofislerde faaliyet gösteriyor. Amaç çok net: Dinamik, çağdaş ve keyifli bir ofisin huzurlu ve mutlu çalışma ortamıyla motivasyonu artırması ve çalışanların aidiyet duygusunu güçlendirmesi. Bu faktörler, çalışanların yaptıkları işlerde yüksek verimlilik sergilemelerini getiriyor.

ÖDÜLLÜ OFİS TASARIMI

Türkiye’deki yaratıcı ofislerinden birisi British American Tobacco (BAT) firmasının. Firma, tasarım aşamasında daha verimli, daha yeşil, daha sosyal bir çalışma ortamı oluşturarak çalışan verimliliğini artırma hedefi ile yola çıkmış. Yeniliklere öncülük eden bir yapıyı benimsediklerini söyleyen BAT Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Gökhan Bilgiç, Sıra dışı tasarımı ve ileri teknoloji donanımı ile dikkat çeken ofisimizin dizayn sürecinde en büyük rolü çalışanlarımız üstlendi. Onların istek ve beklentilerini öğrenmek için bir dizi çalışma yaptık” diyor. Projede çalışan dostu fikirlerle ilerlemeye özen gösterdiklerini ifade eden Bilgiç, “Sosyal ve yeşil alanlar, merpenle bağlanan katlar, özel veya iş görüşmeleri için uygun mekânlar, kişiye özel alanlar, küçük mutfaklar, okuma alanları, kablosuz ve teknolojik alanlar çalışanların istekleri arasında öne çıkan şeylerdi ve tüm bu istekleri hayata geçirdik” açıklamasını yapıyor.

Orjin Maslakta yer alan 4 bin 260 metrekarelik ofis Bakırküre Mimarlık tarafından açık ofis konsep-tinde altı ayda tasarlandı. Çalışanları motive edecek r' alanların çok önemli olduğunu vurgulayan Bilgiç, “Çalışanların mutlu olmadığı bir kurumun sürdürülebilir bir başarı sağlaması mümkün olmaz. Bu nedenle yeni ofisimizde klasik bir çalışma mekânından ziyade, ofisin her noktasında çalışılabilen, fonksiyonel ama aym zamanda keyifli bir konsept yaratma hedefiyle yola çıktık. Çalışanlarımıza her an her yerde çalışıp ve dinlenebilecekleri bir ofis ortamı yarattık. Artık çalışanlarımız ofiste çok daha keyifli zaman geçiriyor ve daha motive bir şekilde çalışıyorlar” şeklinde konuşuyor. Yaratıcı tasarım aynı zamanda markaya çeşitli ödüller kazandırmış. Mimarlık alanının en prestijli platformu olan Office Snapshots’m “2017’nin En İyi 25 Ofisi” listesinde 13’üncü sırada yer alan marka ayrıca Euro-pean Property Avvards tarafından Avrupa’nın “En İyi Tasarım” ödülüne layık görüldü. Ayrıca ofis LEED Platinum (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) sertifikasına sahip.

LANGIRT DA VAR, ATARİ DE

Geleneksel ofislerden farklı bir tasarımla çalışan verimliliğine dikkat eden bir diğer firma ise GittiGidiyor. Açık ofis yapısıyla çalıştıklarını söyleyen firmanın İnsan Kaynakları Direktörü Murat Yüksel, bu sayede tüm çalışanların yöneticilerle bir arada olduğunu ve daha özgürce iletişim kurabildiğini belirtiyor. Ofis ortamında zaman zaman hava almanm, çalışma verimini artırdığım söyleyen Yüksel, “Çalışanlarımızın kapalı alan dışında da yaz ve kış çalışabilmeleri ve vakit geçirebilmeleri amacıyla teras alanımızı yeniden düzenledik” diyor. Çalışanların yoğun iş temposunda kendilerine iyi gelecek aktivitelerle meşgul olmalarını mümkün kılmak için sosyal alanlar oluşturulmuş. Mola sürelerinde Playstation oyun konsolu, salıncak, atari, langırt gibi aktiviteler yapılabiliyor. Ayrıca Taboo, Jenga, dart, satranç ve Mikado gibi oyunlar da tüm çalışanların kullanımına sunulmuş. Ayrıca ücretsiz kullanılabilen masaj koltuğu da var.

GittiGidiyorun ofisi OSO Mimarlık tarafından tasarlanmış. Çalışanların motivasyonunu önemsediklerim söyleyen Yüksel, “Onlar için keyifli bir çalışma ortamı sunmaya çalışıyoruz. Örneğin, 2015’den beri uygulanan esnek çalışma saatleri uygulamasını devam ettiriyoruz. Haftalık çalışma süremiz 45 saat, ancak çalışanlarımız mola dengesini, mesai saatlerini sorumlulukları çerçevesinde kendileri yönetiyor. Çünkü iş hayatında her günün temposu ve dolayısıyla da doğurduğu ihtiyaçlar farklı olabiliyor” diyor. “Mesai saatlerini değil, ortaya çıkan işi önemsiyoruz” açıklamasını yapan Yüksel, “Ayrıca tüm çalışanlarımızın Ping ID, token ve uzaktan erişim gibi teknik olanaklarla ofis dışından çalışma koşullarına uygun altyapısının bulunmasını sağladık. Çalışanlarımız, yöneticilerinin bilgisi dâhilinde ofis dışından çalışabiliyorlar. GittiGidiyor’daki tüm bu uygulamalarımız sayesinde iş verimliliğinde olumlu bir dönüş söz konusu” diyor.

KONSEPTİ SPOR

Dazn Group, bünyesinde Mackolik, OPTA ve Goal markalarını bünyesinde barındırıyor. Ofisi yenilerken bir geleneksel ofis havasından daha farklı bir ortam yaratmayı amaçladıklarını aktaran DAZN Grup Türkiye/Mackolik Genel Müdürü Emre Uğurlu, “Hepimiz için Mackolik binası aslında ikinci bir ev. Ofise gelirken herkes, buna ben de dâhilim, bir çalışma alanına değil de iyi bir arkadaşının evine gelme rahatlığı yaşıyor. Kapıdan girer girmez dünyanın dört bir yanından takımların atkıları sizi karşılıyor. Kafanızı sola çevirirseniz Dünya Kupası finallerinin statlarına olan uzaklıklarınız ve bir futbol kalesi sağa çevirirseniz ise basketbol potası size nereye geldiğinizi hatırlatıyor” açıklamasını yapıyor. Ofis olarak spor izlemeyi, yazmayı ve konuşmayı sevdiklerini belirten Uğurlu, “Fakat spor yapmayı hepsinden daha çok seviyoruz. Bu nedenle arka bahçemizde mini bir futbol sahamız ve nizami ölçülerde bir basketbol potası mevcut. Bunun dışında masa tenisi, ayak bilardosu ve langırt gibi kapalı alanlarda çalışanlarımızın yapabileceği aktivitelerimiz var. Fakat en çok 1994 Dünya Kupası lisanslı pinball oyunumuz ilgi çekiyor. Türkiye’de bu oyundan sadece bir tane var o da bizim ofisimizde” diyor.

Ofiste iki adet toplantı odası bulunuyor. İkisinin konseptleri ise farklı. İlk kattaki toplantı odasının konsepti NBA, diğerininki ise biraz duygusal. 2008 Avrupa Şampiyonası’nın Türk futbolseverlerin gönlündeki yerinin ayrı olduğunu belirten Uğurlu, “Bu unutulmaz maçı, Hırvatistan'ı elediğimiz karşılaşmayı duvarımıza resmettik. Kafamızı her kaldırdığımızda sonuna kadar pes etmeyenlerin mutlaka kazandığım Semih’in 120+1’deki golü bize hatırlatıyor” şeklinde konuşuyor. Büyük ofiste sosyal olarak kaynaşmak için de iki alan olduğunu söyleyen Uğurlu, “Yazın aktif hale gelen yan bahçemiz ve tüm sezon kullanılabilen girişteki tribün konseptli bölümümüzde eğitimlerimiz ve maç seyretme aktivitelerimiz gerçekleşiyor” diyor.

Ofisin mimari tasarımı Kayhan Kaya Mimarlık tarafından gerçekleştirilmiş. Ofis ortamının çalışanlar üzerinde oldukça önemli bir etkiye sahip olduğunu düşündüklerini söyleyen Uğurlu sözlerini şöyle tamamlıyor:
“Hazırlık aşamasında gerçekleşen anketle, ekip arkadaşlarımızın sevdikleri, sevmedikleri ve hayal ettikleri ofis öğelerini belirledik. Mackolik geleneksel bir şirket değil. Mackolik sadece kullanıcılarımızın değil çalışanlarımızın da büyük bir aidiyet duygusu ile sahiplenilen bir yer. Bu aidiyet duygusuna karşılık olarak bizler de hiçbir masraftan kaçınmadan tüm ekip arkadaşlarımızın mutsuz bile gelse mutlu olarak ayrılacakları bir ofis yarattık.”


Geri Dön