25 / 04 / 2024

Veysel Eroğlu: Yer altı içme suyu şebekeleri mutlaka yenilenmeli!

Veysel Eroğlu: Yer altı içme suyu şebekeleri mutlaka yenilenmeli!

İHA Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu " Genellikle Türkiye'de 7 yılda bir kuraklık söz konusu. Belediye başkanları yer altı içme suyu şebekelerini mutlaka yenilesinler" dedi.



İHA Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kuraklığa bağlı olarak su tasarrufu konusunda uyarılarda bulunarak, "Bütün belediye başkanları festival, mestival yapacakları yerde, festivallerine de gitmiyorum ve şiddetle karşıyım. Yer altı içme suyu şebekelerini mutlaka yenilesinler" dedi. 


Bakan Eroğlu, Türkiye'de kişi başına su kullanımı ile ilgili bilgi verdi. Eroğlu, "Türkiye'ye 642 milimetre yağış düşüyor ortalama ama bu uzun dönem ortalaması. Bazı yıllar daha yağışlı bazı yıllar daha az yağışlı, kurak olabiliyor. Genellikle de Türkiye'de 7 yılda bir kuraklık söz konusu. 


1993-1994'te bir kuraklık oldu. Daha sonra 2000, 2007 ve 2014 yılında bir kuraklık oldu. Ama biz bunlara karşı bir tedbir alıyoruz. Bütün şehirlerimizin içme kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için barajlar, ishale hatları, arıtma tesislerini inşa ettik. 76 şehrin tesislerini tamamladık. Ayrıca şuna da belirteyim sulama suyu ihtiyacı için de bu kuraklığı dikkat alarak bin günde bin gölet inşa ettik. Bu yıl sonunda bu bin taneye bir tane de Kıbrıs'ta olmak üzere bin bir göleti tamamladık. Kuraklıkta asıl olan suyu biriktirmektir. Sulak zamanda, yağış zamanda suyu biriktirip, suyun olmadığı zamanlarda yaz aylarında veya kurak mevsimlerde suyu kullanmak için biz şu an biriktirme yapıları yapıyoruz. Bunun için 268 tane baraj ve bin bir tane gölet inşa ediyoruz. Onların çok büyük faydası oluyor. Bir de kuraklığa bir çare de artık bilhassa iptidai sulama sistemlerini terk ettik. Suyumuzun yüzde 70-75'i sulamada kullanılıyor. Geri kalanı sanayide ve içme ya da kullanma suyunda kullanılıyor. Sulamada tasarruf için modern sulama sistemlerine geçtik. Her yerde kapalı sistem dediğimiz yağmurlama ya da damlama sulama sistemlerine geçmek suretiyle yüzde 50 civarında bir tasarruf sağlıyoruz. Bu sene bir miktar yağışlarda bir azalma oldu. Ama aldığımız tedbirler sayesinde şu anda şehirlerimizde sular akıyor. 


Sulamada da çok büyük problem söz konusu olmadı. Çünkü kapalı sisteme çoğunu dönüştürdük. Barajlarımızda geçen seneden su vardı. Su seviyesi barajlarda biraz düşük ama şu mevsimde bile ortalama yüzde 40-45 nispetinde, Türkiye ortalamasında barajlarımız su var. Bu yazı da sıkıntı olmadan atlatacağımıza inanıyorum. 


Tecrübemiz, bilgimiz, yaptığımız bu tesisler sayesindeki gerek sulama tesisler ve modern sulama sistemleri gerek barajlar, göletler, içme suyu ishale hatları, arıtma tesisleri sayesinde bu sıkıntıyı atlatıyoruz, atlatacağız ben buna inanıyorum. İnşallah yağışlarda eylülden itibaren gelecek" ifadelerini kullandı.



Deniz Postası Gazetesi


Geri Dön