29 / 03 / 2024

Yabancı ekonomistler TCMB'nin faiz kararını değerlendirdi!

Yabancı ekonomistler TCMB'nin faiz kararını değerlendirdi!

Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, TCMB'nin politika faiz oranında yaptığı 50 baz puanlık artışın beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek, "TCMB, bugün piyasalara TL'yi desteklemeye hazır olduğuna dair güçlü bir mesaj verdi." dedi.



Rabobank Gelişen Piyasalar Kur Stratejisti Piotr Matys, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) politika faiz oranında yaptığı 50 baz puanlık artışın beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini ifade ederek, "TCMB, bugün piyasalara TL'yi desteklemeye hazır olduğuna dair güçlü bir mesaj verdi." dedi.


TCMB'nin faiz oranlarını artırmasına ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Matys, gecelik marjinal fonlama oranındaki artışın, TCMB'nin TL'deki düşüşe karşı agresif tutumunun göstergesi olduğunu kaydetti.


Matys, "TCMB'nin politika faiz oranını 25 baz puan artırmasını bekliyorduk. TCMB'nin 50 baz puanlık artışı beklentilerimizin üzerinde gerçekleşti." ifadelerini kullandı.


Bankanın bugün piyasalara TL'yi desteklemeye hazır olduğuna dair güçlü bir mesaj verdiğini ifade eden Matys, TL'deki zayıflamanın enflasyon ve büyümeyi olumsuz etkilediğini, TL'nin değer kaybetmesinin hanehalkı ve şirketlerin güvenine zarar verdiğini savundu. 


- "Fed'in faizleri artırma ihtimali dolar/TL'deki yukarı yönlü hareketi destekliyor"

Piotr Matys, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri artırma ihtimalinin dolar/TL'deki yukarı yönlü hareketi desteklediğini de söyledi. 


Nomura'nın Gelişmekte Olan Ülkeler Stratejisti Henrik Gullberg de TCMB'nin faizleri artırmasının sürpriz bir karar olduğunu ifade etti.


Gullberg, dolar/TL'nin 3,35 seviyelerine kadar gerileyebileceği öngörüsünde de bulundu.


AA


Geri Dön