26 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcılara arsa tahsisi ve vergide kolaylık sağlanacak!

Yabancı yatırımcılara arsa tahsisi ve vergide kolaylık sağlanacak!

Darbe girişimi nedeniyle geciken yerli ve yabancı yatırımcılara teşvik paketi güncellendi. Yakında açıklanacak olan yeni pakete göre yatırım yapana arsa tahsisinden vergide kolaylık ve kredi imkanına kadar birçok konuda destek sağlanacak.



Yatırımcıların önüne serilecek turkuaz halının ayrıntıları belli oluyor. Hükümetin 18 Temmuz Pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda son şeklini vermeyi planladığı ancak 15 Temmuz’daki darbe girişimi nedeniyle açıklanması geciken yeni teşvik paketi ‘güncellenerek’ yakında açıklanacak. Alınan bilgiye göre hem yerli hem de yabancı yatırımcıyı destekleyecek yeni teşvik paketinde firmalara kapsamlı destekler sağlanacak. Cazibe merkezlerini de destekleyecek olan yeni teşviklerde buralarda sağlanacak yeni istihdamda çalışanların elde ettiği gelirlerden yüzde 8 oranında vergi istisnası üzerinde duruluyor.


YER TAHSİSİ VE KREDİ


Edinilen bilgilere göre firmalara danışmanlık hizmeti, yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika binası yapılması gibi imkanlar sağlanacak. Finansman sorununu çözmek amacıyla yatırım kredisi ve işletme kredisi kullandırılacak. Henüz son şekli verilmeyen istihdam ve yatırımları artıracak paket ile yatırım miktarı ve sektörüne göre 10 yıllık Kurumlar Vergisi muafiyeti üzerinde duruluyor. Kamu bankalarının da aktif olarak rol alacağı yeni yatırım paketinde Kredi Garanti Fonu (KGF) aracılığıyla işletmelerin teminat sorununun da çözüme kavuşturulması hedefleniyor. Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre özel ekonomi bölgeleri de oluşturulacak. Buralara özel teşvik sağlanacak.


Her ilin ticari potansiyelinin daha da artırılmasını hedefleyen teşvik paketinde mesleki eğitime ayrı bir sayfa açılıyor. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) tarafından yürütülecek programlar ile her sektörde mesleki olarak uzmanlaşmış çalışanlar yetiştirilecek. Kamu alımlarında cazibe merkezi olarak belirlenen yerlerden alınması desteklenecek. Böylece buradaki yatırımlar da özendirilmiş olacak.


MİLLİ ÜRETİME DESTEK


Üzerinde çalışılan teşvik paketlerinin hem ihracatçı, hem yerli üretici, hem uluslararası yatırımcı hem de geri kalmış yörelerde oluşturulacak cazibe merkezleri için özel önem taşıdığına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Yatırımları teşvik etmek amacıyla kapsamlı destekler üzerinde duruluyor. Vergi ve finansman konusu özel önem taşıyor. Özellikle işletme ve yatırım kredileri ile firmaların finansman sorununu da çözüme kavuşturmak istiyoruz. Kamu bankaları bu süreçte daha etkin rol oynayacak. Kamu alımları aracılığıyla da yerli üretimin desteklenmesini planlıyoruz” dedi.


BAKANLAR TEŞVİK MESAİSİNDE


Tüm kesimlerin beklediği yatırım teşviklerine yönelik kamu kurumlarının çalışması sürüyor. Ekonomi Bakanlığı ilçe bazlı teşvikler ile ihracat destekleri üzerinde yoğunlaşmış durumda. Maliye Bakanlığı yatırımcıların arazi sorununu çözmenin yanı sıra vergisel destekler ile de şirketleri rahatlatacak düzenlemeler üzerinde duruyor. Kalkınma Bakanlığı ise cazibe merkezlerine yönelik çalışmasını sürdürürken sürecin tüm koordinasyonu Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli tarafından gerçekleştiriliyor.


Pakette yer alması beklenen  teşvikler


1- Kurumlar Vergisi indirimi


2- Gelir Vergisi indirimi


3- Danışmanlık desteği


4- Yatırım yeri tahsisi


5- Anahtar teslimi fabrika


6- İşletme kredisi


7- Yatırım kredisi


8- KGF teminatı


9- Kamu alım desteği


Star


Geri Dön