26 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcının gayrimenkul talebi artacak!

Yabancı yatırımcının gayrimenkul talebi artacak!

Emlak 2015 Fuarı, CNR Expo'da başladı. 8 Kasım'a kadar sürecek olan fuarın katılımcı firmaları arasında yer alan AB Grup Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, sektörle ilgili konuştu.



Türkiye gayrimenkul sektörünün öncü şirketlerinin yer aldığı Emlak 2015 Fuarı, CNR Expo'da başladı. 8 Kasım'a kadar sürecek olan fuarın katılımcı firmaları arasında yer alan AB Grup Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, gazetecilerle bir araya geldi. Bayrak, seçim sonrasında gayrimenkul piyasasındaki yavaşlamanın sona ereceğini ve başta Araplar olmak üzere yabancı yatırımcıların gayrimenkul talebinin artacağını söyledi Emlak 2015 Fuarı'da gazetecilerle bir araya gelen AB Grup Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muhsin Bayrak, "1 Kasım seçimleriyle siyasal istikrarın sağlanması umudumuzu artırdı. Konut kredi faiz oranlarının düşmesi ve buna bağlı gayrimenkulün alternatifsiz yatırım aracı olarak öne çıkması ile başta Araplar olmak üzere yabancı yatırımcı talebinin artmasını bekliyoruz" açıklamasını yaptı. 


Maliyetlerle birlikte fiyatlar da arttı! 

Malzeme ve işçilik maliyetlerindeki artışın sektöre etkisine değinen Muhsin Bayrak, "Gayrimenkul sektörü, bir süre öncesine kadar politik atmosferdeki belirsizlik, döviz kurundaki yükseliş ve inşaat maliyetlerindeki artış nedeniyle zorlu bir yıl geçiriyordu. İnşaat maliyetleri arttıkça konut fiyatları da artmaya devam ediyordu. Türkiye İMSAD Eylül Ayı Sektör Raporu'na göre; konut inşaat maliyetleri, yılın ilk dokuz ayında yüzde 5,9 oldu, ancak 2014 yılındaki yıllık yüzde 9,5'luk artışa göre yavaşlama kaydetti. 2015'in ilk dokuz ayında yıllık işçilik maliyet artışı yüzde 8,2 oldu. Buna karşın malzeme maliyetleri artışı daha sınırlı kalmaya devam etti. 2015'in ilk dokuz ayında yıllık inşaat malzemesi maliyetleri artışı ise yüzde 5,2 oldu ve yıllık enflasyonun altında kaldı. İnşaat maliyetlerinin azalması, yatırımcıyı satın alma konusunda daha cesur bir noktaya taşıyacak. Özellikle siyasi istikrarı müjdeleyen son seçim sonuçları sektör temsilcileri olarak bizleri umutlandırıyor" diye konuştu. 

Muhsin Bayrak, "İstanbul'da 100 hektarın üzerindeki bir alan, riskli alan ilan edildi. Türkiye genelinde 6 buçuk milyon binanın dönüşümünü sağlayacak kentsel dönüşüm kapsamında, bugüne kadar 159 proje başladı ve 2018 yılında tamamlanması öngörülüyor. 200 proje ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın masasında değerlendiriliyor. Kentsel dönüşümle birlikte dairelerin metrekareleri azalsa da yapıların yenilenmesi ve lokasyon değerine bağlı olarak, konut fiyatları artışa geçiyor. Sorunlu konut konusuna gelince; hasarlı veya riskli bina stokumuz 5 milyon civarında. Bunların yenilenmesi için yapılan çalışmalar henüz yetersiz. Kâğıt üzerinde çok fazla çalışma yapılmasına rağmen kayda değer bir değişim ve dönüşümden söz edemiyoruz" açıklamasını yaptı. Bayrak, "Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancı yatırımcı harekete geçti ve sektör olarak önemli bir ihracat kalemi oluşturduk. 2015 yılı sonuna kadar 5 milyar dolara ulaşması beklenen ve 2016'da 10 milyar doları hedefleyen bir sektörden söz ediyoruz. Büyüyen ve ihtiyaçları da bu oranda artan ülkemizde gelişimin ana eksenini inşaat oluşturuyor. Her ne kadar ülkemizdeki faiz oranları, kredi sınırlaması ve konutta KDV düzenlemesi gibi unsurlar inşaat sektörünü olumsuz etkileyen unsurlar olarak karşımıza çıksa da; ülkemizdeki hızlı nüfus artışı, kentsel dönüşüm projeleri, üçüncü köprü projesi ile yeni konut proje alanlarının ön plana çıkması ve mütekabiliyet yasası ile yabancıya konut satışında beklenen artış, sektörü hala cazip kılıyor. 

Tüm bu ayrıntılardan yola çıkarak 2016'da sektörü daha diri göreceğimize inanıyorum" diye konuştu. 


Önce Vatan


Geri Dön