19 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye güveni tam!

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye güveni tam!

SABAH, Dubai'de gerçekleşen Cityscape Global sonrası inşaatın patronlarını bir araya getirdi. Fuarın geçen yıla göre daha canlı geçtiğini vurgulayan patronlar, "Yabancı yatırımcının ülkemize güveni tam" mesajını verdi.



SABAH, Dubai'de gerçekleşen Cityscape Global sonrası inşaatın patronlarını bir araya getirdi. Fuarın geçen yıla göre daha canlı geçtiğini vurgulayan patronlar, "Yabancı yatırımcının ülkemize güveni tam" mesajını verdi.


SABAH, Dubai'de bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Ortadoğu'nun en büyük gayrimenkul etkinliği Cityscape Global'de Türk gayrimenkul sektörünün devlerini bir araya getirdi. Dubai Nusr-Et'te gerçekleşen buluşmada, patronlar fuarın geçen yıla göre daha canlı geçtiğini ve rekor katılım olduğunu vurguladı. Körfez yatırımcısının son zamanlarda yaşanan terör olaylarından endişe duysa da Türkiye'nin geleceğine güvendiğini ve yatırım konusunda kararlı olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, "Ülkemizde yaşanan olaylar nedeniyle yastayız. Ancak yabancı yatırımcının sektörümüze ve Türkiye'ye olan ilgisi sayesinde bir nebze olsun moral bulduk. Dubai'ye yaslı geldik, gördüğümüz ilgi moralimizi yükselti, ülkemize şen dönüyoruz" yorumunda bulundu. 


TÜRKİYE YİNE DAMGASINI VURDU 

Cityscape Global'e 61 firma ile en çok katılımı gösteren ülke olan Türkiye, fuarda büyük ilgi çekti. Bu yıl alan olarak yüzde 30 büyüyen gayrimenkul fuarında, Türk firmaları da katılımını ikiye katladı. 2013-2014 yıllarında fuara katılan Türk firma sayısı 30 iken, bu yıl rakam 61'e çıktı. Türkiye, fuara katılan 28 ülke arasında en çok uluslararası katılım gösteren ülke oldu. Fuar alanındaki etkinliklerde Türk firmaları, standlarını ziyaret eden katılımcılara, Türk kültürünü yansıtan tatlardan baklava, kahve ve lokum ile Maraş dondurması ikramında bulundu. 


500 MİLYON DOLAR AKTI 

Her yıl yaklaşık 4 milyar dolarlık alım-satım anlaşmasının yapıldığı Cityscape Global'de Türk firmaları, yaklaşık 500 milyon dolarlık ön rezervasyona ve satışa imza attı. İnşaatın patronları "Fuarda yabancı yatırımcılarla birebir görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler fuarla sınırlı kalmayacak. Yabancıları Türkiye'de ağırlayacak, yurtdışı organizasyonlarında boy göstermeye devam edeceğiz" diye konuştu. 


DOLARIN ARTIŞI ETKİLİ OLDU 

Türk firmalarına bireysel olarak ilginin olduğunu söyleyen sektörün önde gelen temsilcileri, dolardaki yükselişin de bunda etkisi olduğunu belirtti. Sektör temsilcileri şu değerlendirmeleri yaptı: "Doların TL karşısında değer kazanmasıyla birlikte yabancı yatırımcılar avantaj yakaladı. Yılbaşından bu yana dolar yüzde 23 arttı. Kur artışı, yabancı yatırımcı için fiyatlarda bir düşüş sağladı." 


KİMLER KATILDI

Sabah'ın düzenlediği organizasyona Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Torunlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Kuzu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özen Kuzu, Nef Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, Çalık Holding CEO'su Abiş Hopikoğlu, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanvekili Barış Dumankaya, Emaar Türkiye Genel Müdürü Ozan Balaban, Soyak Holding CEO'si Emre Çamlıbel, Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz, Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş, Yiğit Group Yönetim Kurulu Başkanvekili Önder Yiğit, Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, DKY İnşaat Genel Müdürü Tevfik Türel, AP Gayrimenkul Başkan Vekili Kerim Polat, Eba İnşaat'ın yöneticisi Bahattin Uçar, Piyalepaşa Gayrimenkul Genel Müdürü Kaan Yücel ve Mimar Sabri Paşayiğit katıldı.


Sabah / Seda Tabak


Geri Dön