20 / 04 / 2024

Yabancı yatırımcının konuta ilgisi pandemi öncesine geri döndü!

Yabancı yatırımcının konuta ilgisi pandemi öncesine geri döndü!

Yabancılara geçen ay satılan 3 bin 893 adet konut, tarihin en yüksek ağustos ayo  rakamları olarak kayıtlara geçerken, yurt içinde ilk vakanın görüldüğü Mart'taki satışları da geçmiş oldu.



Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yurt içinde ilk görüldüğü Mart'ta gerilemeye başlayan yabancıya konut satışları 5 ay üst üste düşse de Ağustos'la birlikte tekrar yükselişe geçti.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, salgının en yüksek noktasına ulaştığı nisan ayında son 7 yılın en düşük aylık satışlarının görüldüğü yabancıya satışlarda, geçen ay satılan 3 bin 893 adet konut, tarihin en yüksek ağustos rakamları şeklinde kayıtlara geçti.  Ağustos ayındaki yabancıya konut satışı geçen senenin aynı ayına göre yüzde 8 artışa işaret etti. Böylece yabancıya konut satışı pandemi öncesine döndü.

Bu senenin Ocak-Ağustos döneminde toplam 20 bin 896 adet konut yabancıların olurken, geçen senenin aynı döneminde bu sayı 27 bin 748 seviyelerinde gerçekleşmişti. Bu veriler geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 25'lük düşüşe işaret etse de sektör temsilcileri, yılın kalan dört ayında yükseliş ivmesinin devam etmesi halinde 2019 yılı satış rakamlarının yakalanabileceğini tahmin ediyor.

- Yabancıların ilk tercihi İstanbul

İstanbul, yabancıların gayrimenkul alırken tercih ettiği şehirler arasında ilk sırayı koruyor. Geçen ay İstanbul'dan 1648 konut alan yabancılar, Ağustos 2019'da 1549 konutun da sahibi oldu. Yabacıların İstanbul'dan konut alımı, Ağustos ayında geçen yılın aynı aynında göre yüzde 6,4 artış kaydetti. 

Antalya, satılan 784 konutla yabancıların en çok tercih ettiği ikinci şehir oldu. Antalya'yı 288 konutla Ankara, 148 konutla Mersin ve 133 konutla Yalova izledi.

Yabancılar 8 aylık dönemde mega kent İstanbul'dan 9 bin 596, Antalya'dan 4 bin 107, Ankara'dan 1482, Yalova'dan 653 ve Bursa'dan 643 konut satın aldı.


- En çok konutu İranlılar aldı

Türkiye'den Ağustos ayı içerisinde en fazla konutu 640 adet ile İranlılar aldı. İranlıları 592 konutla Iraklılar, 366 konutla Ruslar, 156 konutla Afganlar ve 154 konutla Azeriler takip etti.

Senenin ocak-ağustos döneminde liderliği 3 bin 808 konutla İranlılar sürdürdü. Söz konusu dönemde Iraklılar 3 bin 339, Ruslar 1447, Afganlar 1111 ve Azeriler 700 konut aldı.

Yabancı yatırımcının konuta ilgisi pandemi öncesine geri döndü!

- "Güçlü toparlanma eylülde de sürecek"

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, Anadolu Ajansı muhabirine konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Ağustos ayında yabancıya konut satışının temmuzda göre yüzde 42 arttığını söyledi.

Ağustosta uluslararası yatırımcıya 3 bin 893 adet konut satışı yapıldığını dile getiren Akbal, geçen yılın ağustos rakamlarının üzerine çıkılmasıyla ve güçlü toparlanmayla sektörün moral bulduğunu söyledi.

Akbal, uluslararası yatırımcının Türkiye'ye ilişkin konut talebinin pandemi öncesine geri döndüğünü belirterek, "Özellikle uluslararası uçuşların tekrar başlaması, uluslararası yatırımcının ertelenen alım talebinin satışa dönüşmesiyle sonuçlandı. Uçuş trafiğindeki gevşeme ve bugüne kadarki alım dinamiklerini göz önünde bulundurduğumuzda, ağustosa benzer bir istatistiğin eylülde de gerçekleşmesini bekliyoruz." dedi.
 

2020 Ağustos'ta 170 bin 408 konut satıldı!


Geri Dön