25 / 04 / 2024

Yabancılar en çok Emlak Konut hissesi alıyor!

Yabancılar en çok Emlak Konut hissesi alıyor!

BİST-100 Endeksi haftalık sonuçları açıklandı. BİST-100'deki yükseliş rekor seviyeye ulaştı. Verilere göre, yabancıların bu dönemde en çok net alım ve net satış yaptıkları ilk beş hissede Emlak Konut GYO bulunuyor.



Uluslararası piyasalarda artan risk iştahı ile yükseliş trendini geçen hafta da sürdüren BİST-100 Endeksi, hafta içinde 100.000 seviyesini test etti. Endeks bu seviyelerde kâr realizasyonlarıyla karşılaşsa da 14 Haziran'da kapanışını 99.636 ile gerçekleştirerek tarihi rekor seviyesini yeniledi. 


2017 ilk çeyrekte fınansal sonuçların beklentileri aşması, artan kârlılıklar, ekonomik teşvik ve önlemler, sanayi üretimi ve İmalat PM1 endeksindeki toparlanmalar, bu süreçte BİST-100'deki yükselişi destekledi. Ayrıca geçen hafta yüzde 3,5'lik piyasa beklentisini geçerek yüzde 5 gelen 2017 ilk çeyrek büyüme verileri de, endeksin yurtdışı piyasalardan pozitif ayrışarak yükselmesinde etkili oldu. 


HANGİ HİSSELER? 


Yabancı yatırımcılar, BIST verilerine göre, 2017 Ocak-Mayıs döneminde nette 1 milyar 371 milyon dolarlık alıcı oldu. Yabancıların bu dönemde en çok net alım ve net satış yaptıkları ilk beş hisseyi görebilirsiniz. Yabancıların beş aylık süreçte alımda güçlü bilançolar açıklayan banka hisselerini tercih ettikleri görülüyor. Nitekim ilk beşte Garanti, İş Bankası ve Halkbank olmak üzere üç banka hissesi yer alıyor. Bu hisseler yüksek getirileriyle de dikkat çekiyor. Net satış tarafında ise ilk beşte Aselsan, Emlak Konut GYO, Turkcell, Koç Holding ve Doğuş Otomotiv bulunuyor. 


Ahlatcı Yatırım Araştırma Uzmanı Muammer Demir, artan risk iştahının endeks fiyatlamalarında yukarı yönlü atakları destekleyebileceğini ifade ediyor. Demir, küresel ve yurtiçi piyasalarda ekonomik verilerin etkisiyle olumlu havanın devamı durumunda diğer GOÜ borsalarına göre düşük Fiyat/Kazanç (F/K) değerine sahip BİST'te yabancı taleplerinin devamını bekliyor. Muammer Demir, kısa vadede 102.000-103 000, geri çekilmelerde 97.000-95-000'in izlenebileceğini sözlerine ekliyor. 


YATIRIMCILARA ÖNERİLER 


BİST'te yükseliş ve yabancı ilgisi sürerken, yatırımcılara tavsiyeler de önem kazanıyor. Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, endekste hisse bazında lokomotif hisselerde alımda kalınabileceğini söylese de endeks ile bazı hisse senetlerinin de tarihsel zirvelerinde seyrettiğini ve daha sınırlı potansiyel sunduğunu hatırlatıyor. Erkan, "Endekste fıyatlama marjlarını değiştirebilecek ekonomik büyüme, enflasyon, dolar/TL, faiz gibi değişkenleri mevcut seviyelerde varsayarsak, yeni alımlar için önce realizasyon beklemek gerek. Piyasa morali ve momentumu bozulmazsa yeniden pozisyon alınabilir" diyor. 



Ekonomist


Geri Dön