26 / 04 / 2024

Yabancılar Türkiye'de nasıl ev alabilir?

Yabancılar Türkiye'de nasıl ev alabilir?

2644 sayılı Tapu Kanunu’nun değişen 35. maddesi ile yabancılar Türkiye'den karşılıklılık şartı olmadan mal sahibi olmaya hak kazandı. Peki, yabancılar Türkiye'de nasıl ev alabilir? İşte yanıtı..



Yabancılar Türkiye'de nasıl ev alabilir?

2644 sayılı Tapu Kanunu’nun değişen 35. maddesi ile yabancılar Türkiye'den karşılıklılık şartı olmadan mal sahibi olmaya hak kazandı.


Peki, yabancı uyruklu olan vatandaşların tapu işlemleri nelerdir? Yabancılar Türkiye'de nasıl ev alabilir?


Yabancılar Türkiye'den mal sahibi olabilmeleri için öncelikle yasal sınırlamalara uygun bir taşınmaz bulmaları gerekiyor. Söz konusu yasal sınırlamalar Dışişleri Bakanlığı tarafından şu şekilde sıralanıyor;


Yabancıların taşınmaz edinimindeki kanuni sınırlamalar 

Yabancılar kanuni sınırlamalara uymak kaydıyla, Türkiye’de işyeri veya mesken olarak kullanmak üzere, taşınmaz satın alabilirler. Ancak farklı şehirlerde de olsa, yabancı bir kişinin Türkiye’de satın alabileceği taşınmazların toplam yüzölçümü 30 hektarı geçemez. 


Yabancıların taşınmaz alımı öncesinde, bölgedeki askeri makamlardan izin alınması da gerekmektedir. 


Bahsekonu taşınmazın güvenlik bölgesi içinde bulunması halinde, yabancılara satış işlemi yapılması mümkün olamayacağından, bu konunun ödeme yapılmadan önce açıklığa kavuşturulması önemlidir.


Gerekli belgeler:

-Kimlik belgelerini veya pasaportları,


-Taşınmaz edinimleri ikamet iznine tabi yabancıların ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkereleri,


-Yurt dışından verilen vekaletnameler esas alınarak vekaleten işlem yaptırmaları halinde, tercümeleriyle beraber vekaletnamelerin aslı veya onaylanmış bir örneği.



Yabancıların tapu harcı 2015!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön