28 / 03 / 2024

Yabancılar Türkiye'den ev alma yarışına girdi!

Yabancılar Türkiye'den ev alma yarışına girdi!

Konut satışlarında rekor kırılmasının büyük sebeplerinden biri fiyat artışının sürme beklentisi ve yabancıların gayrimenkul yatırımlarına olan yoğun ilgisi.



TÜİK Kasım ayı merakla beklenen Konut Satış İstatistikleri’ni resmen açıkladı. Açıklanan rakamlara göre, ülke genelinde konut satışları Kasım 2021'de önceki senenin aynı ayına göre yüzde 59 artış gösterdi ve 178 bin 814 şeklinde oldu. Açıklanan resmi rakamlara göre, konut satışlarında mega kent  İstanbul 31 bin 706 konut satışı ve yüzde 17,7 ile en yüksek paya sahip oldu. Konut fiyatlarının artmasına rağmen satışlarda rekor kırılmasının en büyük sebepleri de fiyat artışının sürme beklentisi ve yabancıların gayrimenkul yatırımlarına olan yoğun ilgisi.

Yabancılar Türkiye den ev alma yarışına girdi!

Yükselmeyi sürdürecek

Konuyla ilgili önemli açıklamalar yapan Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, “Türkiye’nin her yerinde gayrimenkul fiyatlarında büyük bir artış yaşandı.  İstanbul, Ankara,  İzmir  gibi büyükşehirlerde bazı bölgelerde ikiye katladı. Ancak buna rağmen satışlar da artarak devam ediyor. Bunun en büyük nedeni parasını değerlendirmek isteyen insanlar.  Çünkü fiyatlar durağanlaşmadığı gibi aksine daha da artıyor. Biz de bu fiyatların yükselmeye devam edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Dövizin artmasıyla inşaat maliyetlerinin de arttığını kaydeden Şule Alp, “İnşaat maliyetleri geçen yılın ilk 10 ayına göre büyük bir artış gösterdi. Gün geçtikçe maliyetler daha da artıyor. Hal böyle olunca da yeni evler yapılamıyor. Bu da fiyatları daha da yükseltiyor. Bunu gören insanlar ise daha fazla beklersem hiç ev almayacağım mantığıyla bir an önce ev almak istiyor” dedi.

Yabancılar Türkiye den ev alma yarışına girdi!

Yabancılar yeniden rekor kırdı

Yaptığı açıklamada konut satışlarında yabancıların alımlarının da önemli bir yere sahip olduğunu belirten Şule Alp, “Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 48,4 artarak 7 bin 363 oldu. Böylelikle 2013 yılından bu yana rekor seviye kaydedildi. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4,1 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 922 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla bin 917 konut satışı ile Antalya, 428 konut satışı ile  Ankara  izledi. Kasım ayında İran vatandaşları Türkiye'den bin 406 konut satın aldı. İran vatandaşlarını sırasıyla bin 75 konut ile Irak, 836 konut ile Rusya Federasyonu vatandaşları izledi” dedi.

Yabancılar Türkiye den ev alma yarışına girdi!

Vatandaşlık için mi geliyorlar?

Yabancıların ülkemizdeki gayrimenkullere ilgi göstermesinin en önemli sebebinin dövizdeki yükseliş olduğuna değinen Şule Alp, şöyle konuştu:  “Dolar yükseldikçe yabancılar daha çok gelmeye başladı. Yaşamayı düşünmeseler de ev alıp yatırım olarak değerlendiren birçok insan var. Sırf bu iş için birçok ajans çalışıyor” 

Ülkelere göre alıcıların tercihlerinin değiştiğini de belirten Şule Alp, “İlk sırada vatandaşlık var. Vatandaşlık için Türkiye’de en az 250 bin dolarlık gayrimenkul alınmalı ve 3 yıl satılmamalı. Vatandaşlık dışında yatırım, kısa süreli tatil, emeklilik gibi farklı amaçlarla gayrimenkul alan yabancılar da var. Ürdünlüler, Suudi Arabistanlılar ağırlık olarak yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla ev alıyor. Çinliler ise Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya kolay vize alabilen ülkelerden olması nedeniyle vatandaşlık almak istiyor” dedi.

 

2021 Kasım'da 178 bin 814 konut satıldı!


Geri Dön