19 / 04 / 2024

Yabancılara konut satışı rekora koşuyor!

Yabancılara konut satışı rekora koşuyor!

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, Ramazan ayında durgunlaşan satışların önümüzdeki aylarda ve özellikle 23 Haziran sonrası hızlı yükseleceğini açıkladı.



Son yıllarda zirveye ulaşan yabancı konut satış rakamları bu yılda hızla artıyor.

Yabancı Yatırımcıların Türkiye'ye Olan İlgisi Giderek Artıyor

Yabancı yatırımcıların Türkiye'de konuta yatırım yapmaktan vazgeçemediği bu zamanlarda PropertyTR yabancılara konut satışı rakamları hakkında konuştu.

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz, yabancı konut satışının ara vermeden süreceğini ifade etti. Özellikle 250 bin dolarlık konut alımı ile vatandaşlık verilmesi, yabancıları Türkiye'de yatırım yapmaya teşvik ediyor. 2019 yılı 4 aylık yabancı konut satış sonuçları hakkında açıklamalarda bulunan Yusuf Boz, ''Ekonomik belirsizlik yerli konut satışlarına yansıdı. Buna karşın yabancı konut satışları artan oranlarda devam ediyor. Şubat ayında yüzde 4 olan yabancı konut satış oranları Mart ayında yüzde 9, Nisan ayında ise yüzde 10'a yükseldi. Bu rakamların önümüzdeki aylarda daha da artacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

Yatırımcılar ve İnşaat Sektörü 23 Haziran Sonrasını Bekliyor

Geçtiğimiz yıllara oranla giderek artan yabancı konut satışları rekor seviyeye ulaşıyor. Rekor satışların sürpriz olmadığının altını çizen Yusuf Boz, 1+1 ve 2+1 kontu tipinden lüks villalara kadar her segmentten yabancı konut satışı yaptıklarını ifade etti. Ramazan ayında her ne kadar konut satışları durgunlaşsa da, yaz mevsimine girildiği önümüzdeki zamanlarda ve özellikle 23 Haziran sonrası kredi kullanımının daha hızla artış göstereceğini kaydetti. Yerli konut alıcıları ve gurbetçiler 23 Haziran sonrasını beklese de yabancı yatırımcılar giderek artan oranlarda konut almayı sürdürüyor.

Propertytr Genel Müdürü Yusuf Boz, sektöre hâkim bir şirket olarak yabancı yatırımcıları iyi tanıdıklarını ve seçim sonrası önceki satışları katlayan bir yabancı konut satışı yaşayacaklarını kaydediyor. İstanbul başta olmak üzere Ankara, Antalya, Trabzon ve Bursa yabancıların konut yatırımı için vazgeçemediği iller arasında bulunuyor. PropertyTR, Türkiye'ye yabancıların ilgisinin sürdüğü gelecek dönemde konut satışında bekledikleri rekor satışlarının yeniden geleceğinin sinyallerini veriyor.

Yabancıya Konut Satışı Rakamları Giderek Yükseliyor

Yabancı yatırımcının Türkiye'ye olan güveni tamamlandı. Yabancı konut satışları da bunu kanıtladı. 2018 yılında geçen yılların satış rekoru kırılırken, 2019 yılının ilk çeyreğinde satış rekoru tekrar yinelendi. Yabancı konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 82 oranında yükseldi. İlk dört ayda toplam 13 bin 338 adet konut satıldı. Geçen yıl Ocak-Nisan döneminde 7 bin 341 adet yabancı konut satıldı. Nisan ayındaki artış 2 bin 43'ten 3 bin 720'ye yükselişle yüzde 82.1 oldu. Yabancı konut satışında önceki yıllarla aynı olarak İstanbul birinciliği korudu. İstanbul'u Antalya, Bursa,  Ankara  ve Yalova takip ederek 10 bin adetlik satış rakamı gerçekleşti. Vatandaşlık için sınırın 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürülmesiyle yabancı konut satışı arttı.
Hatta yabancı yatırımcılar yükselen faiz oranlarından da etki etmedi.

Vatandaşlık Hakkı ve KDV Muafiyeti Cazip Geliyor

250 bin dolarlık konut alımına vatandaşlık verilmesi Türkiye'de yabancıya konut satışı artış gösterdi. Yabancı konut satışında Iraklılar öne çıkarken Irak'ı İran, Rusya, Afganistan ve Ürdün izledi. Teşvikler ve KDV istisnası yanında yabancılar için son derece önemli olan vatandaşlık hakkının kazanılması Türkiye'de yatırım yapmaya yöneltti.

PropertyTR Genel Müdürü Yusuf Boz konu ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: ''Yerli konut satışının aksine yabancı konut satışı giderek artan bir seyir izliyor. Yabancı yatırımcılar KDV, teşvikler ve vatandaşlık hakkı avantajlarını çok iyi kullanıyor. Özellikle zenginler İstanbul Boğazı'nı tercih ederken, her segmentten
konut satın alan Suudiler, sadece konutu tercih eden Katarlar, ucuz konut tercih eden Iraklılar ve yalı tercihi ile İranlılar dikkat çekiyor. Her kesimden yabancı yatırımcıya PropertyTR olarak gayrimenkul pazarlıyor, sektörde önemli bir ihtiyaca cevap vererek ülkemize döviz kazandırmaya devam ediyoruz.''


Geri Dön