29 / 03 / 2024

Yabancıların 'konutta' ilk tercihi Antalya oldu!

Yabancıların 'konutta' ilk tercihi Antalya oldu!

TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, TÜİK verilerine göre, 2013 yılı itibarı ile toplam 1 milyon 157 bin 190 adet konut satışının gerçekleştiğini yabancıların 'konutta' ilk tercihi Antalya olduğunu belirtti...



TSKB Gayrimenkul Değerleme AŞ Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, TÜİK verilerine göre, 2013 yılı itibarı ile toplam 1 milyon 157 bin 190 adet konut satışının 12 bin 181 adedinin yabancılara yapıldığını belirterek, "Yabancıya satışta Antalya başı çekiyor, Antalya'yı İstanbul ve Aydın takip ediyor" dedi. 


Mütekabiliyet sonrası yabancıya satış rakamlarını değerlendiren Maya, TÜİK verilerine göre, 2013 yılı itibarı ile toplam 1 milyon 157 bin 190 adet konut satışının 12 bin 181 adedinin yabancılara satıldığını vurgulayarak, bu rakamlar içinde inşaatı devam eden ve henüz tapuya dönüşmeyen satışların dahil edilmediğini söyledi. Maya, toplam konut satışının içinde yabancı satışlarının yaklaşık yüzde 1 gibi oldukça küçük bir hacim yarattığının görüldüğünü, bu satışlar içinde önceki yıllarda olduğu gibi Antalya'nın başı çektiğini, İstanbul'un ikinci sırada, Aydın'ın ise üçüncü sırada yer aldığım dile getirerek, yabancıların halen ikincil konut ve emekli evleri kapsamında Güney ve Ege illerini tercih ettiğini, İstanbul'un ise mevcut potansiyeli nedeniyle ikinci sırada yer aldığım dile getirdi. Gayrimenkul sektörünün bu noktadaki hedefinin Ege ve Güney bölgeleri dışında İstanbul,  Ankara  gibi büyük metropollerde yapılan yeni konut projelerinde yabancı alıcı portföyüne de hitap etmek olduğunu belirten Maya, yurt dışındaki emlak komisyoncuları ile yapılan anlaşmalar, temsilcilikler, yurt dışı fuarlara katılım gibi göstergelerin bu noktada pazarın oluştuğunu gösterdiğini dile getirdi. 


YABANCILARIN' TERCİHLERİ 


Maya, bireysel yatırımcılar nezdinde yıllardır Güney bölgesindeki ikincil konut yatırımı ile ilgili yabancıların ilgisinin devam ettiğine işaret ederek, temiz hava, güzel iklim, ucuz ülke ve etkili doğa güzellikleri ile yabancıların bu anlamdaki güney bölgelerine etkisinin devam ettiğini vurguladı. Markalı konut projeleri ve Mütekabiliyet yasası ile birlikte artık İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyük şehirlerde projelerden daire alan bireysel yatırıma sayısında da bir artışdan bahsedilebileceğini anlatan Maya, şunları ifade etti: "Geçtiğimiz 2 yıllık dönemde İstanbul'daki markalı konut projelerinde yabancılara yapılan satışın yaklaşık projelerin yüzde 10'una tekabül ettiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Bu şekildeki bireysel alımlarda daha çok yabancıların belli bir dönem ikamet edip diğer zamanlarda uzun dönemli kiralama yaparak aynı zamanda gelir elde edebilecekleri konut alımlarını tercih ettiklerini görüyoruz. 

2013 yılı içinde iç pazarda satılan konutların dışında, geliştirme firmaları ve müteahhitler yurtdışında katıldıkları fuarlar ve anlaştıkları pazarlama firmalarım kullanarak bu anlamda satış hacimlerini artırmayı başardılar." Makbule Yönel Maya, bireysel yatırımcıların bu anlamda sevdikleri bölgeler her ne kadar kent merkezi olsa da konut fiyatlarına bağlı olarak merkezin çeperinde kalan bölgelerden de alım yaptıklarının 2013 yılı içerisinde görüldüğünü söyledi. Maya, üst gelir grubu yabancı bireysel yatırımcıların özellikle İstanbul özelinde deniz manzaralı, kent merkezindeki bölgeleri tercih etme eğilimini gösterdiğini de belirtti. 


Günboyu Gazetesi 


Geri Dön