27 / 04 / 2024

Yabancıların Türkiye’den ev alması kolaylaşacak!

Yabancıların Türkiye’den ev alması kolaylaşacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılacak çalışma kapsamında yabancıların ve yurtdışında yaşayan Türklerin, Türkiye’den mülk edinmesini kolaylaştırılacak. Bu kapsamda, yurtdışı tanıtım ve satış ofisleri kurulacak.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yabancıya konut satışını arttırmak ve Türkiye’yi tanıtmak için yeni bir hamle başlattı. Bakanlık, hem Tapu ve Kadastro Müdürlüğü hem de özel sektör işbirliğiyle çalışmalar yürütecek. 

Tanıtım ve satış ofisleri kurulacak

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre, çalışmalar kapsamında; hedef ülkeler belirlenececek bu ülkelerde tanıtım ve satış ofisleri kurulacak. Bu kapsamda, yabancılar ya da yurtdışında yaşayan Türkler işlemlerini bulundukları ülkeden daha hızı halledecek. 

Ükeye döviz girdisi

Kurulacak birimlerde vatandaşa ev alacağı proje ve lokasyonla ilgili bilgi verilecek ve vatandaşın dolandırılması önlenecek. Projeler dışında ülke tanıtımı yapılacak, gayrimenkul sektörü desteklenecek, ülkeye döviz girdisi sağlanacak. 

Rekor kırıldı

Yabancıya konut satışı için birçok çalışmalar yürütülen ülkemizde, mülk alan yabancıya vatandaşlık verilmesi için konulan 1 milyon dolar sınırı 250 bin dolara geçildi. Yapılan bu düzenleme ile kurdaki hareketlilik de yabancının ilgisinde etkili oldu. Kazancı dolar ya da Euro olanlar için Türkiye’deki konut fiyatları cazip hale geldi. Yabancılara konut satışı aylık bazda 5 bine ulaştı. 

Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yabancılara konut satışı yüzde 151.1 artış göstererek 5 bin 615’e yükseldi. Bu yılın 9 ayında yabancılara konut satışı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 58.5 arttı. 2017 yılının tamamında 22 bin 234 konut satışı değerlendirildiğinde, 2018’de yabancılara konut satışının 30 bini geçmesi hedefleniyor.

30 milyar dolar hedefi

Son zamanlarda yaşanan hareketlilik sonrası özel sektör de harekete geçti. Yurtdışında tanıtım turlarına çıkan firmalar, satış ofisleri açmak, fuarlarda yer almak için çalışmalar başlattı. Firma bazında yapılan çalışmaların yeterli olmadığını söyleyen sektör temsilcileri kamunun öncülük etmesinin büyük önem taşıdığının altını çiziyor. Kamunun desteğiyle yıllık 4-4.5 milyar dolar olan yabancıya satışın 2019’da 10 milyar dolara çıkması planlanıyor. Uzun vade için yıllık 30 milyar dolarlık satış yapılması hedefleniyor. 

Yabancıların Türkiye’den ev alması kolaylaşacak!

Yabancıların Türkiye’den ev alması kolaylaşacak!

 

Yabancılara konut satışında 9 ayda 2017'yi solladık!

 


Geri Dön