29 / 03 / 2024

Yabancıların yatırımda ilk adresi Türkiye oldu!

Yabancıların yatırımda ilk adresi Türkiye oldu!

15 Temmuz ve tetikçi notçular, Türkiye’ye güveni sarsamadı. Dünyanın dev kreditörleri 1.1 milyar dolarlık yatırımı onayladı. Borsada yabancı alımı arttı, bankalar rahat borçlandı



15 Temmuz ve tetikçi notçular, Türkiye’ye güveni sarsamadı. Dünyanın dev kreditörleri 1.1 milyar dolarlık yatırımı onayladı. Borsada yabancı alımı arttı, bankalar rahat borçlandı.


Bu yıl yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen kesintisiz büyümesini 27 çeyreğe çıkaran Türkiye, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının, piyasaların itibar etmediği 'sipariş' not indirimlerine rağmen yabancı yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdürürken, küresel sermaye de yeni yatırımlara 'güven' notu verdi. Dünyanın en büyük 3 kreditör firması 15 Temmuz darbe girişiminden 15 gün sonra bir imzayla 1.1 milyar dolarlık krediye onay verdi. Dünya devi General Electric, Kocaeli ve  İzmir  şehir hastanelerinin yüzde 5'ine ortak oldu. Güney Kore Kalkınma Bankası da Gaziantep Şehir Hastanesi için 100 milyon euroluk fon ayırdığını açıkladı. Yabancı yatırımcılar, Moody's'in not indirdiği eylül ayında borsada son 5 ayın en yüksek alımına imza atarken, iki Türk bankası yurtdışından bir günde 2 milyar 875 milyon dolar sendikasyon sağladı.


BİR İMZAYLA 1.1 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TBMM'nin açılış konuşmasında duyurduğu sağlık alanında 1.1 milyar dolarlık yatırım finansmanını öngören anlaşmanın ayrıntıları belli oldu. Türkiye'nin 41 bin yataklı şehir hastaneleri projelerinde yer almak isteyen dünya devleri Türkiye'ye yatırıma devam kararı aldı. Darbe girişiminin ardından ABD'li General Electric (GE), İzmir ve Kocaeli Şehir Hastaneleri'ne yüzde 5 ortaklık kararı aldı. 15 Temmuz darbe girişiminden sadece 15 gün sonra 1 Ağustos'ta, GE'nin Türkiye yatırımı için, dünyanın en büyük kreditörleri olarak bilinen Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), ABD'li şirketlerin dış yatırımlarının destekleyen OPIC ve Kanada Eximbank toplamda 1.1 milyar dolarlık krediyi onaylayarak Türkiye'ye güvendiğini gösterdi.


Yatırımın ilk adresi Türkiye

Güney Koreli şirketlerin küresel yatırımlarına yönelik 1 milyar euro değerinde özel fon ayıran Güney Kore Kalkınma Bankası'nın (Korea Development Bank-KDB) ilk yatırım adresi de Türkiye oldu. KDB 7 Eylül'de Gaziantep Şehir Hastanesi Projesi için 100 milyon euroluk fon ayırdığını duyurdu. Seul merkezli Samsung C&T'nin öncülük ettiği projedeki konsorsiyumda Türk şirketi Kayı İnşaat ve İtalyan Salini SpA firmaları da yer alıyor.


YABANCI, TÜRK HİSSESİ ALMAYI SÜRDÜRÜYOR

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürdüğü eylül ayında, yabancı yatırımcılar Türk hissesi almaya devam etti. Ağustos ayında 13.2 milyon dolarlık net alım yapan yabancılar, eylülde ise 205.3 milyon dolarla son 5 ayın en yüksek alımını gerçekleştirdi. Yabancıların yıl başından bu yana gerçekleştirdiği net alım 595.1 milyon dolara ulaştı. Borsa İstanbul'da endeks, yabancıların devam eden ilgisinin etkisiyle eylül ayını yüzde 0.69'luk yükselişle tamamlamıştı.


Banka hissesi aldılar

Yabancı yatırımcıların eylül ayındaki alımları, ağustosta olduğu gibi yine banka hisselerinde yoğunlaştı. Yabancının en fazla net alım yaptığı hisse senedi 99.4 milyon dolarla Garanti Bankası oldu. Bunu 46.8 milyon dolar ile Emlak Konut GYO, 33.4 milyon dolar ile Vakıfbank, 32.3 milyon dolar ile Akbank ve 28.9 milyon dolar ile Halkbank izledi. Merkez Bankası'nın devam eden faiz indirim sürecinin Türkiye'ye ilgiyi artırdığı vurgulanıyor.


Yabancı işlemleri

 Şubat 322.961

 Mart 1.077.357

 Nisan 280.896

 Mayıs -890.355

 Haziran -306.315

 Temmuz -210.204

 Ağustos 13.149

 Eylül 205.811

 TOPLAM 595.092


Yabancının borsada eylül ayı alımı: 205 milyon dolar

İki bankanın aldığı kredi: 2.9 milyar dolar?


2 BANKAYA BİR GÜNDE 2.9 MİLYAR DOLAR

Vakıfbank, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çektiği dönem içerisinde yurt dışından bir haftada 835 milyon dolar sendikasyon kredisi, 890 milyon dolar da seküritizasyon işlemi olmak üzere toplam 1 milyar 725 milyon dolar fon sağladı. Bankanın yıl başından bu yana yurt dışından sağlamış olduğu toplam fon tutarı 4 milyar dolar seviyesine yükseldi. Vakıfbank Genel Müdürü Halil Aydoğan, söz konusu dönemde temin edilen kredilerinden memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bu kredilerin Türkiye ekonomisine, Türk bankacılık sektörüne ve Vakıfbank'a duyulan güveni bir kez daha teyit ettiğini dile getiren Aydoğan, "Uzun vadeli ve uygun maliyetli yurt dışı kaynak temin ederek reel ekonomimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bu kredilere katılım sağlayan tüm muhabir bankalarımıza teşekkür ediyorum" dedi.


Güvenin göstergesi

Yapı Kredi Bankası da, 14 ülkeden 33 bankanın katılımıyla, 1 milyar 150 milyon dolar sendikasyon kredisi temin etti. Yapı Kredi Üst Yöneticisi (CEO) Faik Açıkalın, sendikasyon kredisi ile uluslararası piyasalarda fonlama kaynaklarının çeşitlendirilmesinde istikrarlı ve başarılı performanslarını sürdürdüklerini dile getirdi. Açıkalın, "Sağladığımız kredi Türkiye ekonomisine ve Yapı Kredi'ye duyulan güvenin önemli bir göstergesi niteliğinde" diye konuştu.



Sabah


Geri Dön