19 / 04 / 2024

Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

Türkiye’nin yabancıya konut satışında büyük pay sahibi Çin'in, Türkiye’deki gayrimenkul alımı 2021’de yavaşladı. Peki yabancıya konut satışlarında neler hedefleniyor?



Türkiye’nin yabancıya konut satışında büyük pay sahibi Çin'in, Türkiye’deki gayrimenkul alımı 2021’de yavaşladı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; TÜİK verilerine göre 2020'de Türkiye’de en fazla gayrimenkul alan 20 ülkelik listede zaman zaman 3’üncü konuma yükselen Çinliler yılı 891 konutla 13’üncü sırada bitirirken, bu sene mayıs ve temmuzda listede yer almadı. 2021'in ilk 7 ayında toplam 370 konut satın alan Çinliler, yaptığı alımlarla Ocak'ta 12’inci, Şubat'ta 11’inci, Mart'ta 9’uncu Haziran'da 19’uncu sırada oldu. 

 Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

Sektör uzmanlarına göre bu gerileme; değerleme şirketlerine getirilen sıkı denetimden dolayı Çinli aracıların karlarının düşmesi ve yabancıdan yabancıya gerçekleştirilen satışa getirilen kısıtlamalar sebebiyle yaşandı. Bugüne kadar Türkiye’den alım yapan grupların Çinli bireyler yerine Çinli şirketler olduğuna dikkat çeken Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, şunları söyledi:

 Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

“Bu şirketler yüksek karlarla aldıkları gayrimenkulleri Çinli bireylere satıyorlardı. Bunların temel alım sebebi de vatandaşlık. Yabancıya taşınmaz ediniminde değerleme zorunluluğuna getirilen sıkı denetimlerden dolayı bu şirketler yüksek kar yapacakları fiyatları göremediler. Öncesinde değerleme şirketlerine değerinin üzerinde bir fiyat yazdırabiliyordu. Şimdi değerleme firması o fiyatı yazmayıp gerçek fiyatı yazınca bu sefer de o bedel üzerinden satışı gerçekleştiremiyor. Ondan dolayı Çinli firmalar eskisi kadar alım yapmada iştahlı değiller."

Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

“Sektör artık Çinli bireylere yönelecek”

Bundan sonraki süreçte bu şirketlerin artık ciddi alım gerçekleştirmeyeceğini söyleyen Akbal, “Dolayısıyla bizim artık bireysel alıcılara yönelmemiz lazım. Dernek olarak bu konuyla ilgili planlarımız var. Bunlar arasında COVID-19 hafiflediğinde Pekin ve Şanghay’da tanıtım turları düzenleyerek son kullanıcıya değinmek yer alıyor. Böylece Çinli bireyler hem yüksek fiyatla alım yapmak zorunda kalmayacaklar hem de Türkiye farkındalığını artırmış olacağız” diye konuştu. 

Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

“Çinli aracılar küstü”

Tekçe Overseas Gayrimenkul A.Ş. Bayram Tekçe de, satışlardaki gerilemenin aracı şirketlerin sıkılaştıran değerleme soruşturmaları sebebiyle azalan kazançlarından dolayı oluştuğunu dile getirdi. Tekçe, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: 

“Yüzde 30-50 para kazanmaya çalışan Çinli aracıların değerleme raporlarında yüksek değer yazdırması yüzünden bazı değerleme uzmanlarının lisansları iptal oldu. Ayrıca Çinli bireysel alıcılar 250 bin dolar ödeme yapıyor. Ancak aracı firma satıcıya 150 bin dolar ödüyor. Geri kalanı aracı alıyor. Soruşturmalar yüzünden aracılar sıkıntıya girdi. Yeni müşteri yönlendirmiyorlar.” 

Bir diğer gerekçenin başvuruların zamanında değerlenmemesi ve sürecin uzaması olduğunu ifade eden Tekçe, İngiltere ile  Ankara  antlaşmasının iptal olmasının İngiltere basamağı pozisyonunu yitirmesi ve Kovid-19 salgının da en büyük etkenler arasında bulunduğunu dile getirdi. Tekçe, “Çinli bireysel alıcılar dil problemi yüzünden Türk aracılarla doğrudan iletişime giremiyorlar. Çinli aracılar da küstü”  şeklinde konuştu.

Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

Yabancıdan yabancıya satış engellendi

Düşüşte salgının da rolü doluğunu aktaran Inhouse Global Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Ergüven, “Asıl farkın kaynağı; önceki yıllarda Çinli acenteler toplu alım yapıp sonra müşterilerine zaman içinde satıyorlardı. Ama yabancıdan yabancıya vatandaşlık için gayrimenkul satışı engellenince (yabancı şirketten şahıssa bile olsa) bu yöntemi yapamaz oldular. Böylece tek tek satmaya devam ediyorlar. Bu da rakamın birikmesi için belli bir zaman alıyor. Ancak 2019-2020’yi yakalayacaklarını düşünüyorum” diye konuştu.

Yabancıya gayrimenkul satışında hedef değişti!

Afganların Türkiye’deki alımları artacak

Bir dönem en fazla alım yapanlar grubunda ilk 3’te yer alan Suudi Arabistanlı alıcıların mevcutta alım gerçekleştirmediğine de vurgu yapan Ömer Faruk Akbal, “Eğer Türkiye Suudi Arabistan arasında yumuşama olursa Suudiler yine İran ve Irak’ın arkasına yerleşir” dedi. Yatırımcı konumundaki Afganlara da değinen Akbal, “Afganistan’daki yeni yönetimle birlikte Afganların Türkiye’deki gayrimenkul alımları daha da artacak. Çünkü Türkiye uluslararası gayrimenkul pazarında güvenli pazar algısına sahip ve burada yeni bir yaşam kurma imkanı sunuyor” dedi.

Yabancıların Türkiye'deki gayrimenkul alımı tam gaz!

Yabancı gayrimenkule 2,4 milyar dolar yatırdı!

Yabancıya konut satışında rekor beklentisi!


Geri Dön