17 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

10 günde yabancıya 250 milyon Türk Lirası tutarındaki konut satışının iptal edilmesine neden olan değerleme sorununa ilişkin haberler ses getirdi. Soruna ilişkin kamu kurumlarının da katıldığı bir komisyon kurulması yönünde karar alındı.



Yabancıya konut satışındaki iptaller ve değerlemelerden ortaya çıkan problem için komisyon kurulmasına karar verildi. Bloomberg HT’den Cemre Nur Karaca'nın haberine göre; gayrimenkul değerleme sektörüne ilişkin düzenlemenin ardından yabancıya yapılan konut satışlarındaki iptallerin konu edildiği haberlerin ardından sorunun masaya yatırılması amacıyla yeni bir komisyon kurulması kararı verildi.

STK’lar, SPK ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü gibi kurumların bulunacağı komisyonda emlak sektörünün değerleme şirketleriyle karşılaştığı sorunlar  ve anlık müdahale için yeni bir sistem kurulması öngörülüyor.

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

Gelecek hafta İstanbul’da yapılacak olan komisyon toplantısında hem değerleme sektörü hem de yabancıya konut satışı gerçekleştiren emlak sektöründeki sorunlar değerlendirilecek. 

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Ömer Faruk Akbal komisyonun ayrıntılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akbal “Sektör olarak bir araya geldik ve bir komisyon kurmaya karar verdik. Bu sahada yaşanan problemlerin çözümüne yönelik öneri geliştirmeye çalışacağız. Sahada yaşanan problemlere hızlıca müdahale etmeye çalışacağız.” diye konuştu.

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

“Ortaya konulan yöntem sektörde ciddi krizlere sebebiyet verdi”

Yabancıya konut satışlarında ciddi problemlerin olduğunu vurgulayan Ömer Faruk Akbal, “Sektörde ciddi manada bir kriz yaşanıyor. Ama bunun isteyerek yapılmadığını biliyoruz. Biz de aldatılma, dolandırılma olayları yaşanmasın istiyoruz. Ama ortaya konan yöntem ve sonuçlar itibarıyla sektörde daha da derinleşen bir krize sebebiyet verdi. Şimdi ise bu komisyonla birlikte sorunları çözeceğimize inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

“Yaşanan süreç A’dan Z’ye değerleme altına alındı”

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, bütün STK’lar ve kamu kurumlarının komisyondan önce bir araya gelerek problemlerin hepsini masaya yatırdıklarını belirtti.

Hakan Bucak “Toplantıda bütün bu değerleme tekniklerinden tutun sürecin tapu işleme sürecine kadarki tüm detayları masaya yatırıldı. Ortaya çıkan sonuçlardan bahsedildi. Yaşanan süreç A’dan Z’ye değerleme altına alındı. Çıkan karar da şu: Her dernekten bu konudaki oyuncular yani bir geliştirici bir aracı firma ve bir değerleme firmasından oluşan komisyon kurulmasına kanaat getirildi.” şeklinde konuştu.

Yabancıya konut satışı masaya yatırılıyor!

Hakan Bucak açıklamasını şu şekilde tamamladı:

“Gündemlerimizin temel konuları ise değerleme şirketlerinin yüzde 87’si teminat amaçlı usullerine göre değerleme yapıyor. Sert bir değerleme sistemleri var. Bu usullere bakılacak. Bir de özellikle markalı konut projelerinde değerleme usulleri biraz daha farklı olmalı diye bir gündemimiz var. İki tarafın da anlayış çerçevesinde sorunları çözmek için adım atacağına inanıyorum.”

Yabancıya gayrimenkul satışında yapay zeka dönemi!

Yabancıya konut satışındaki düzenleme fiyatları nasıl etkileyecek?

Yabancılar 500 milyon TL’lik konut satışını iptal etti!


Geri Dön