19 / 03 / 2024

Yabancıya konut satışında hangi şehirler öne çıktı?

Yabancıya konut satışında hangi şehirler öne çıktı?

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancıya konut satışında öne çıkan şehirler hakkında bilgi verdi. 



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yabancı uyrukluların Türkiye'den aldığı gayrimenkullerin ilgili verilerin açıklanması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yazılı soru önergesinde bulundu. 

Cumhuriyet'te yer alan habere göre; Gürer’in önergesini cevaplayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 31 Ağustos 2021 tarihi itibari ile yabancı ülke nüfusuna kayıtlı satış yolu ile gayrimenkul alan kişi sayısının 256 bin 603 olduğunu söyledi. 

En çok satış İstanbul'da 

İstanbul’dan ev alan yabancı sayısı 97 bin 802 olarak kaydedilirken bu kişilerin, bu şehirden edindiği gayrimenkul sayısı 101 bin 96 olarak açıklandı. İstanbul’u, Antalya takip etti. 73 bin yabancı uyruklu kişi, bu ilimizden 62 bin 608 gayrimenkul satın aldı. 

Yabancıların en çok gayrimenkul aldığı üçüncü kent ise Bursa oldu. 12 bin 695 yabancı uyruklu, Bursa’dan 13 bin 125 gayrimenkul satın aldı. Başkent Ankara’dan gayrimenkul edinen yabancı uyrukluların sayısı 12 bin 6 olurken bu kişilerin Ankara’dan aldığı taşınmaz sayısı ise 10 bin 756 olarak kaydedildi. Muğla da yabancıların ilgi gösterdiği kentler arasında yer aldı. 13 bin 144 yabancı uyruklu, bu kentten 10 bin 340 taşınmaz satın aldı. 

Yabancıya konut satışında hangi şehirler öne çıktı?

EN AZ TANIŞMAZ SATIN ALINAN İLLER 

Yabancıların en az ilgi gösterdiği kentlet ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki şehirleri oldu. Bitlis, Bayburt, Batman, Iğdır, Kilis ve Mardin’den 1 yabancı konut satın aldı.

'SATIŞLAR BİTMİYOR'

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “AKP’nin 20 yıllık iktidarı döneminde özelleştirme ile önemli ölçüde kamuya ait varlıklar satıldı. Bir kısmı yabancı ortaklarla yabancı kuruluşların kontrolüne girdi. Belli bir rakamla konut satın alan yabancılara Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı da verildi. Yapılan düzenlemelerle arazi satışının artmasının yolu açıldı. Bakanlar soruları açıklıkla yanıtlamadığı için yabancı uyruklu ya da mülk edinerek çifte vatandaşlığa erenlerin ve de şirket ortaklıkları yolu ile alınan taşınmazların kapsamlı dökümü verilmiyor. İllerde vatandaşlar farklı ülkelerden yerleşen ve arazi alanları görüyor. Örneğin, Niğde ilinde İtalyanların elma vb. yüzlerce dönüm üretim alanları var. 20 yılda kaç ilde, kaç konut, kaç arazi, kaç şirket yabancı uyruklu ya da sonradan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlara satıldı? Bu tam olarak açıklanmıyor. Ülkemizde artan ekonomik buhran satışları daha da artıracak. Bazı ülkeler yabancılara arazi satışını durdurdu. Ülkemizde ise önemli ölçüde tarım arazileri el değiştiriyor. Çiftçi borçlu ve zor durumda olduğu için mecburen arazisini satıyor. Daha sonra sattığı arazide çalışan durumuna düşüyor. Ülkede bu değişimin tüm verileri açıklıkla kamuoyuna yansıtılmalıdır” şeklinde konuştu.

Yabancıya konut satışı rekor kırdı!

Yabancıya konut satışına ekspertiz freni!

Yabancıya konut satışı sınırlansın!


Geri Dön