26 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışında beklenmeyen rekor!

Yabancıya konut satışında beklenmeyen rekor!

PropertyTR Ceo’su Yusuf Boz, konut sektörüne ilişkin değerlendirmeler yaptı. Yusuf Boz, yabancıya konut satışında beklenmeyen bir patlama yaşandığını dile getirerek, Çinlilere satışın önemli olduğunu söyledi. Boz, Konut almak için daha fazla beklememek gerektiğine de dikkat çekti.



PropertyTR Ceo’su Yusuf Boz, konut sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yusuf Boz, yabancıya konut satışında beklenmeyen bir patlama yaşandığını belirterek, Çinlilere satışın önemli olduğunu söyledi. Boz, Konut almak için daha fazla beklememek gerektiğini bu dönemin sonunda fiyatlarda yukarı yönde bir seyir izlenmesinin kaçınılmaz olduğunu da belirtti...

TÜİK Konut Satış İstatistikleri 2020'nin ilk yarısında Türkiye'deki konut alımına dikkat çekti. Bu bilgilere göre bu senenin ilk yarısında konut alanlar listesinde en çok Çinlilerin görülmesi sürprize sebep oldu.

Yaklaşık olarak üç senedir Türkiye’den konut alan milletler arasında ilk 20 ye girmeyen Çinlilerin bu yıl ki çıkışı şaşkınlığa neden oldu. Salgın süresi başlamasından itibaren bu güne kadar sekizinci sıraya oturan Çinliler toplamda 415 civarında konut almış görünüyor.

Yabancı Konut Satışında En Çok Tercih Edilen İl İstanbul

Yapılan araştırmalar Çinlilerin ülkemizde en çok İstanbul ilinin tercih edildiğini gösteriyor. Bu illeri takiben Ankara, İzmir, Antalya ve Nevşehir bu sıralamada üst sıralarda bulunan kentler arasında yerini alıyor.  Lokasyon olarak en çok Çinlilerin İstanbul’u tercih etmelerinin sebebi olarak da Avrupa’da yatırım yapmak niyeti olduğu söyleniyor.

İstanbul içerisinde en çok tercih edilen semt de Maslak olarak gösteriliyor. Bunun nedeni ise Maslak’ın ulaşımının kolaylığı iş merkezlerine yakınlığı ve güvenli bir semt olması gösteriliyor.

Yabancı Konut Satışında Çin’in Önemi

Konut satış danışmanlığının önde gelen firmaları arasında yer alan PropertyTR yönetim kurulu tarafından yapılan açıklamada; son dönemlerde yabancıya konut satışında Türkiye’deki artış Rusya, İran, Irak gibi ülkelerin tercihleri doğrultusunda artış gösteriyor.. Satış değerlendirmesinde yapılan sıralamada ilk 20 içerisinde yer alan Avrupa, körfez ülkeleri ve orta doğu yer alıyor. Bu listede uzak doğu ve güney Amerika görülmemesi sebebi ile Çin satışları oldukça büyük önem arz ediyor.

2016 yılı ve sonrasında en çok konut alan ülkeler arasına girmesi ile durum değişiklik gösterdiğini  belirten PropertyTR Ceo’su Yusuf Boz söyleminde Çin sayesinde yabancı konut satışında uzak doğunun kapısının aralanmış olduğu fikrini ortaya koydu. Ülke içerisi yapılan satıştan çok daha fazla kar marjı bırakan yabancı konut satışı ülke ekonomisi için de büyük önem arz ettiğinden  konut satışında görülen bu gelişme yüz güldürür nitelikte görülüyor.

Nüfusu 1.5 milyara yaklaşan Çin’nin gelir düzeyi yüksek ileri gelenleri bulunduğunu dile getiren Yusuf Boz bu zenginlerin dünyanın çeşitli yerlerine yatırım yaptıklarını bu yatırımın da ülkemize dönmesinin güzel bir gelişme olduğunu söylüyor. Çinlilerin konut talebinin ilerleyen zamanlarda daha da artış göstereceğini dile getiren Yusuf Boz bu sayede de Türkiye’nin uzak doğuya kapı aralayacağını söyledi.

Konut Fiyatlarında Büyük Artış Bekleniyor

Tarihinde ilk kez böyle bir faiz indirimi ile karşı karşıya olan konut kredi faizlerinin konut satışında patlamaya sebep olduğunu bildiren PropertyTR rekor indirim nedeni ile büyük patlama yaşayan bir fiyat artışına neden  olacağının beklendiğini düşünüyor. Haziran'da yaşanan bu rekor satış ile fiyatlarında maksimum düzeye ulaşacağının göstergesi olduğunu dile getiren Yusuf Boz konut alımı için en doğru zaman olduğunu ileri sürüyor.

Konut Satışları Geçen Seneye Oranla Büyük Artış Gösterdi

Geçen seneye göre yüzde 32 artış gösteren konut satışı için de konut satış danışmanları PropertyTR ve firmalar gibi oldukça yoğun bir döneme de girdi. Artışın en çok görüldüğü şehir yine İstanbul olarak gösteriliyor. İstanbul'da ise Esenyurt, Sancaktepe, Pendik, beylik düzü ve Başakşehir bu sıralamada üst sıralarda bulunuyor. En çok konut satışında sıralama da  Ankara  ve  İzmir  de yine 2. ve 3. olarak görülüyor.

Konut Kredi Faiz Oranlarındaki İndirim Devam Eder Mi?

İnşaat sektörünü olumsuz olarak etkileyen virüs salgını sebebiyle durma noktasına gelen konut satışındaki faiz oranlarında görülen indirimin devamının gelmesi yönünde taleplerini bildiren PropertyTR Ceo’su Yusuf Boz yüzlerce iş kolunu etkilemesi noktasında duruma bakılması gerektiğini ve bu çerçevede faiz oranlarında görülen düşüşün kalıcı olarak devamının sağlanmasının ekonomiye katkısı olacağını söyledi.

Ev Almanın Tam Zamanı

Ekonomik anlamda tüm dünyanın sıkıntıya düşmesine sebep olan salgın sonrası Türkiye olarak alınan tedbirler kapsamında düşük faizli konut kredisi sayesinde pek çok sektörde canlılık yaşandığını dile getiren Yusuf Boz inşaat sektörü ile alakalı tüm sektörlerde bir canlılığın ortada olduğu görüşünde olduğunu söyledi. Konut almak için daha fazla beklememek gerektiğini bu dönemin sonunda fiyatlarda yukarı yönde bir seyir izlenmesinin kaçınılmaz olduğu gerçeğine de değindi.

Koronavirüs Sonrası Yabancıların Arsa Ve Konut Alımı Etkilendi mi?

Geçen yıla göre yılın ilk yarısında yabancı konut satışında düşüş görüldü. Bu sene Türkiye’den en çok İran, Almanya, Afganistan’ın konut ve arsa alımı gerçekleştirdiği görülüyor.

Yatırımlar yeniden gayrimenkule dönüyor!

Yabancıya gayrimenkul satışında 2023 hedefi 15 milyar dolar!


Geri Dön