26 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışında rekor bekleniyor!

Yabancıya konut satışında rekor bekleniyor!

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal yaptığı açıklamada yabancıya konut satışında rekor beklediklerini belirtti.



Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, yaptığı açıklamada, yabancıya yapılan konut satışının doğrudan yatırımların önemli bir kalemi olduğunu söyledi. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Faruk Akbal yaptığı açıklamada, ülkemize yapılan her 100 doğrudan yatırımın 70'inin gayrimenkul yoluyla ülkeye geldiğini kaydetti.

Yabancıya konut satışında rekor bekleniyor!

Yabancıya konut satışıyla ilgili de önemli açıklamalar yapan Faruk Akbal, "Artan bir trend grafiği var. Son 5 yılda trendin sürekli arttığını görüyoruz. Geçen yılı 40 binin üzerinde kapattık. Her yıl rekor kırarken sadece geçen yıl salgın nedeniyle yüzde 10 azalış yaşandı." dedi.

Ülkemizde yalnızca yüzde 10 azalış meydana geldiğini dile getiren Faruk Akbal, şöyle konuştu:

"Bu süreçte pozitif ayrıştık. Bu durum hem bu yıl hem de gelecek sene için bizi pozitif ayrıştırıyor. 2021 sonu itibarıyla, tabii Kovid-19'daki gelişmelerin de etkisi olacaktır, yine 7 milyar dolarlık gelir bekliyoruz. Adet bazında ise 50 binleri zorlayacağımızı düşünüyoruz. Bugüne kadarki rekorumuz 45 bin 483 adetti. Yabancıya satışta yeni bir rekor tazelemesi yapabiliriz."

Listede ilk sırada kim yer alacak?

Türkiye'den hangi yabancıların konut aldığıyla ilgili de önemli açıklamalar yapan Faruk Akbal, "Doğru bir tanıtım, birtakım düzenlemeler, aracılık yapan kuruluşların lisanslı olması ve satış sonrası hizmet kalitesinin doğru yansıtılması gibi gelişmeler sayesinde Çinliler listenin ilk sırasında yer alabilir." dedi.

ABD'de gayrimenkul yatırımlarıyla ilgili de konuşan Faruk Akbal, "Biz ABD ve diğer ülkelerdeki expat'ları, yani kendi ülkeleri dışında yaşayan gurbetçileri hedefliyoruz. ABD'yi ABD yapan, Londra'yı Londra yapan expat'lardır. Londra sokaklarını gezin, İngiliz görmekte zorlanırsınız. Gayrimenkul alan kişiler başka yatırımlar da yapıyor ve entelektüel birikimini de o ülkeye taşıyor." dedi.

Yabancıya konut satışında rekor bekleniyor!

Gurbetçi Müslümanların ülkemize ilgisinin arttığına değinen Faruk Akbal, ABD'lierin Türkiye'den konut alımınının yüzde 200 arttığını söyledi.

Merakla beklenen akamlara göre, Amerika'nın dışında İngiltere, Pakistan ve Kazakistan'dan da konut talebinin oldukça arttığına değinen Akbal, Hindistan ve Kanada vatandaşlarının konut alımlarının artmasını beklediklerini dile getirdi.

"Yabancıya satış döviz kazandırıcı faaliyet olarak kabul edilmeli"

GİGDER Başkanı Akbal, yabancıya satış döviz kazandırıcı faaliyet olarak kabul edilmesi gerekdiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Yabancıya gayrimenkul satışı bir ihracat olarak değerlendirilmiyor, hatta döviz kazandırıcı faaliyet olarak da görülmüyor. Gayrimenkul, yıllık 7 milyar dolarlık satışla en çok ihracat yapılan sektörler arasında 9. sıraya rahatlıkla giriyor. Hizmet ihracatında ise taşımacılık ve seyahatten sonra Türkiye'nin üçüncü büyük ihraç kalemiyiz. Yabancıya gayrimenkul satışının döviz kazandırıcı faaliyet alanına girmesini istiyoruz. Hem sektörün itibarının sağlanması hem de yurt dışında tanıtım yapan kuruluşların teşviklerden faydalanması için bu talebimizi zorunlu görüyoruz."

Yabancıya konut satışında rekor bekleniyor!

Lisans önerisi

Ömer Faruk Akbal, yabancıların ülkemizden satın aldıkları konut başına ortalama olarak 151 bin dolar ödediğini dile getirdi. Faruk Akbal, böylesine öne çıkan bir sektörde yeterli denetim bulunmadığına değinerek, yabancıya taşınmaz ticareti gerçekleştiren pazarlama şirketleri, acenteler ve geliştiricilerin lisanslanması amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığına başvuru yaptıklarını dile getirdi.

Ömer Faruk Akbal, "(Bu alanda) Yabancıya düzenleme olmaması kabul edilir değil. Bu çok öncelikli bir konu. Bununla ilgili yönetmelik taslağını ilgili paydaşların ve STK'ların görüşünü alarak Bakanlığımızla paylaştık. Sektörün belirli bir standart altına alınması lazım. Kollarımızı sıvadık ve her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.

Akbal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Buradaki tıkanmayı açmak için ıslak imzanın aranmamasını talep ediyoruz. Online vekalet imkanı sağlansın. Belki huzurda, konsoloslukta görülmek isteniyorsa görülsün ancak mümkünse bütün süreçler dijital olarak gerçekleştirilebilsin. Artık bankalar uzaktan hesap açabiliyor, vatandaşın bankaya gelmesine, imza atmasına bile gerek yok. Bunun benzerinin yabancılara hem hesap açılması hem de vekalet işlemlerinde sağlanması gerekiyor. Dünya çok hızlı dijitalleşiyor. Biz de bu dönüşümü sağlayamazsak rekabette geride kalırız."

GİGDER Başkanı Akbal, HSBC tarafından yapılan araştırma üzerinde çalışarak yabancı gayrimenkul yatırımcılarının dünyadaki yatırım eğilimlerini gösteren bir harita hazırladıklarını dile getirdi. Akbal buna göre, Asya Pasifik ülkelerinin Avrupa, Rusya ve Orta Asya'dan yaklaşık olarak 78 milyar dolar yatırım aldığını dile getirdi.

Faruk Akbal, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Biz burada bir durak açmaya çalışıyoruz. Sıfırdı ancak yatırımlar başladı. Bir de Orta Asya ülkelerinden Avrupa'ya yatırım yapanlar var, İran gibi... Onlar bizi pas geçmiyor. Kimleri kaçırıyoruz? Asya Pasifik, aşağıdan dolaşıp ABD'ye gidiyor. Burada da Türkiye'ye durak açabiliriz. ABD, Avrupa'ya yatırım yapıyor. Buradan da daha fazla yatırım çekme imkanımız var. Bölgesel konumun yatırım çekmekte çok önemli olduğunu, genel yatırımın yakın bölgelerde yoğunlaştığını görüyoruz."

 

2021 Mayıs'ta 59 bin 166 konut satıldı!


Geri Dön