24 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışında yeni rekor bekleniyor!

Yabancıya konut satışında yeni rekor bekleniyor!

Yabancıya konut satışı geçen seneyi 50 bin adet rekor satışıyla kapattı. Bu yıl için en az 70 bin adetlik satış hedefleniyor.



Son yıllarda yabancı yatırımcılar Türkiye gayrimenkul sektörüne ciddi oranda yatırım gerçekleştirdiler. Geçen sene Türkiye'de 1 milyon 492 bin konut satışı yapılırken, yabancı yatırımcı bu rakam içinde yüzde 43,5'lik büyümeyle 58 bin 576 konutla yer aldı. 

Dövizdeki değerlenme, yabancıların Türkiye'den emlak sektörüne yatırımlarını arttırdı. Yüksek yatırım maliyetleri sebebiyle konut üretiminin azalması ve yabancı rağbetiyle iç talebin birleşmesi konut fiyatlarını hızla yükselmesine sebep oluyor. Gayrimenkulde dengeleri bozan bu durumun Türk halkının konuta erişimini her geçen gün zorlaştırdığına da dikkat çekiyor.

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre, Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, bu sene yabancıya yaklaşık 70 bin adet gayrimenkul satışı olacağını öngörüyor.

Yabancıya konut satışında yeni rekor bekleniyor!

GİGDER Başkanı Akbal, sektörün özverisi ve kamunun teşvikleriyle 2025 yılında yabancıya satışta 100 bin adet satışla, 20 milyar dolarlık döviz geliri elde edileceğini ifade ediyor.

İk 5'e girme hedefi

Dünya genelinde gayrimenkulde en çok yatırım çeken ilk 10 ülke arasına girmeyi başaran Türkiye'nin 2025 yılında ilk 5 girme hedefi bulunuyor. Yabancıya konut satışında Dünyada ilk sırada Amerika yer alıyor. Onu İngiltere, Kanada ve İspanya takip ediyor.

Mars Investment İcra Kurulu Başkanı Hakan Bucak, piyasanın yabancı yatırımcıya uygun konutta arz sorunu yaşdığını ve bu sorununun çözülmesiyle 70 bin adet satış, 15 milyar dolar gelir rakamına rahatça çıkabileçeğini ifade ediyor.

Bundan 10-15 yıl önce ağırlıkla komşu ülke vatandaşlarına konut satışı gerçekleşirken bugün Talep'den Kanada'ya Amerika'dan Avustralya'ya kadar geniş bir coğrafyaya satış yapılıyor. Bugün 87 ülkenin vatandaşı Türkiye'de gayrimenkule yatırım yapıyor.  İran, Rusya, Irak, Ürdün, Almanya, Kuveyt, Azerbaycan, İngiltere, Amerika, Yemen, Filistin, Kazakistan, Ukrayna, Mısır,  Lübnan, Çin, Pakistan ve İsviçre en çok satış yapılan ülkeler arasında bulunuyor. 

Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, yabancıya konut satışının ihracat yapılmasına rağmen ürünün Türkiye'de kalması sebebiyle ülke ekonomisi için önemli olduğunu ifade ediyor. Bu sebeple yabancıya konut satışının büyümesi gerektiğini vurgulayan Tahincioğlu, "İç pazardaki satışlarımız iyi olduğundan şimdiye kadar satışlarımızın yüzde 4'ünü yabancılara yaptık. Önümüzdeki dönemde bazı projelerimizde yabancıya satışa odaklanacağız" diye konuşuyor.


Geri Dön