19 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı rekor kırdı!

Yabancıya konut satışı rekor kırdı!

Dolar ve euro sürekli rekor kırarken Eylül ayında yabancıya konut satışı da zirve yaptı. Bu ayda yabancıya konut satışı yüzde 25,8 artış kaydetti. 



2021 senesinin ilk 9 ayında 2020'nin aynı dönemine oranla konut satışları yüzde 43,2 yükselerek 37 bin 479 olarak kaydedildi. Cumhuriyet'ten Deniz Ogan'ın haberine göre; TÜİK'in Eylül ayında açıkladığı konut satış verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları Eylül ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 7,6 yükselerek 147 bin 143 oldu.

Kiralardaki fahiş fiyatlara ve öğrencilerin ev bulamama eylemlerine karşın İstanbul'da 28 bin 229 konut satışı yapıldı. Gayrimenkul uzmanı Songül Toprak Özsan, Araplara 6300 tane konut  satıldığını söyleyerek sorunun çok büyük olduğunu dile getirdi. TÜFE'nin yüzde 16 olduğunu ve gerçek olmadığını belirten Özsan, "Sıkıntı çok büyük. Konutlar fahiş fiyatlara kiraya veriliyor. Bu fiyatları hangi aile ya da hangi öğrenci karşılayacak?" diye sordu.

Yabancıya konut satışı rekor kırdı!

Yabancı ev satışındaki artışı hakkında yorum yapan Özsan, projelere yabancı sınırı olmasını gerektiğini savunurken, "Bahçeşehir ve esenyurt gibi yerlerdeki projelerde Türk yok. Blok halinde yabancılara satılıyor. Stratejik olarak da doğru bir durum değil" dedi.

Yüzde 43 artış 

TÜİK'in verilerine göre, senenin ilk 9 ayında en çok ev satışı 5 bin 923 adetle İranlılara gerçekleştirildi. İranlıların Türkiye'den ev alamasını ABD'nin ambargosu olarak yorumlanırken Türklerin vize sıkıntısının olmaması İranlılar için ev alışlarını arttırdı. Yabancılarda konut satışının geçen seneye oranla yüzde 43 artış olduğunu belirten Özsan, yabancılara doğrudan konut satışının doğru olmadığını söyledi.

Yabancıya konut satışına ekspertiz freni!

Gayrimenkulde yabancı yatırımcı ilgisi tam gaz!

Yabancılar Eylül 2021'de Türkiye'den 6 bin 630 konut aldı!

Yabancıya konut satışında tarihi zirve!

Yabancıya konut satışı sınırlansın!


Geri Dön