25 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

Konut satışları, yükselen fiyatlara rağmen senenin en yüksek seviyesine ulaştı. Eylülde 147 binden fazla konut satışı gerçekleşti. Yabancıya konut satışı da aylık bazda 6 bin 630'a yükseldi. Yabancıya satışın 2019 yılında yakalanan 45 bin 483 adetlik zirveyi bu sene aşması öngörülüyor.



Kira ve konut fiyatları son dönemde hızlıca arttı. Bunda yükselen talebe karşılık konut arzının kısıtlı olması da etkli oldu. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; ayrıca yeni inşa edilen konutların inşaat maliyetlerindeki yükseliş de fiyatların artmasını sağladı. Fakat fiyatların ve kredi faiz oranlarının yüksek seyrettiği böyle bir dönemde konut alım iştahı da ön plana çıkıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dün açıkladığı verilere göre; yıla 70 bin adetle dipte başlayan konut satışları 147 bin 143 ile eylülde zirveye ulaştı. 

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

OCAK-EYLÜLDE 949 BİNİ AŞTI

Geçtiğimiz sene Haziran'da kamu bankaları öncülüğünde sıfırda yüzde 0.64, ikinci elde 0.74 oranlı ve 1 yıl ertelemeli konut kredisi kampanyası hayata geçirilmişti. Faiz oranları düşünce satışlar rekor kırmış, haziran, temmuz ve ağustosta satışlar yüksek kaydedilmişti. Kampanya bitince eylül itibarıyla satışlar yavaşladı. Geçtiğimiz sene Eylül ayında 136 bin 744 konut satışı yapılırken bu sene eylülde satışlar yüzde 7.6 yükseldiı. İlk 9 ayda (ocak-eylül) toplam satış ise 949 bin 138 olarak gerçekleşti. Geçen sene aynı dönemde düşük faiz etkisiyle 1.2 milyon civarı konut satışı yapıldı. 

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

PEŞİN ALIMLAR ÖNDE GİDİYOR

Konut kredisi faiz oranları şu anda aylık yüzde 1.37-1.80 seviyelerinde seyrediyor. Yüksek faiz sebebiyle kredili satışlar daha düşük rakamlarda. Eylül ayında yalnızca 29 bin 759 konut kredili (ipotekli) satışı yapıldı. Her 5 konuttan biri peşin-senetle alındı. Aynı dönemde peşinciler (senet veya nakitle) 117 bin 384 konut aldı. Artan kur veya altın sebebiyle kar satışı yapanların konuta yönelmesi peşin alımları etkiliyor.

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

GURBETÇİ FAKTÖRÜ

Gurbetçilerin artan kuru fırsat haline getirip Türkiye’den konut almaları satışların yükselemesinde etkili olan diğer bir faktör. Kiralardaki yükselişle beraber konutların kendini amorti etme süresi 18 seneye kadar gerileyince, konut da yeniden yatırım aracı olarak tercih edilir oldu. Kiradan kurtulmak ve maliyet artışından etkilenmemek isteyen kişiler de oturum amaçlı konut almaya yöneliyor. 

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

50 BİN REKORU GÖRÜNDÜ

Yabancıya satış 2019'da 45 bin 483 adetle rekora imza atmıştı. 2020'de Kovid-19 salgını sebebiyle gerileyen yabancıya satış 2021’de atağa geçti. Eylül'de bir önceki senenin aynı ayına göre yabancıya konut satışı 25.8 arttı ve 6 bin 630 oldu. Bu rakam bütün zamanların aylık rekoru olarak kaydedildi. Elim 2018'deki aylık 6 bin 276 adetlik aylık rekor da kırıldı.

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

FİYAT AVANTAJI

Ocak-eylül döneminde yabancılara konut satışları da bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 43 arttı ve 37 bin 479’a çıktı. Bu rakam, 2019 yılındaki 45 bin 483 adetlik tüm zamanların rekorunun aşılacağının ve 50 bin barajına ulaşılacağının sinyallerini vermişti. Kurdaki artışın ardından yabancının fiyat fırsatı ve 250 bin dolara vatandaşlık verilmesi de yükselişi büyük oranda etkiledi. En çok alım yapanlar ise 1323 adet ile İran vatandaşları olarak kaydedildi. Ağustosta her 10 konuttan İstanbul’da 1’i, Antalya’da 2’si yabancıya satıldı.

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

DÜZENLEME ETKİLER Mİ?

Yabancıya satışta rekorlar konuşulurken, eylül ayı sonunda devreye alınan düzenleme ile ‘değer’ karmaşası oluştu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yabancıya satışta ekspertiz genelgesi ve ‘TADEBİSWEB TAPU’ sistemi üzerinden değerleme uzmanını otomatik şekilde atamaya başlamasıyla düşük değerli konutları vatandaşlık için gerekli olan 250 bin dolar gibi gösterenler olduğu belirlendi. Düzenleme, kötü niyetli işlemlere engel oldu fakat birçok ekspertiz raporunun, konutların satış değerinin altında olmasıyla iptaller bütün sektörde görüldü. Vatandaşlık alamayan yabancı evden de vazgeçti, 500 milyon Türk Lirası tutarında satış iptal edildi. Bu uygulamanın düzeltilmesi amacıyla bir komisyon kuruldu. Fakat komisyon sonucu çıkana kadar uygulamanın satışları nasıl etkileyeceği de öngörülemiyor.

Yabancıya konut satışı Ocak-Eylül döneminde rekor kırdı!

2021 Eylül'de 147 bin 143 konut satıldı!

İkinci el konut satışları ilk 9 ayda arttı!

Yabancıya konut satışında tarihi zirve!

Konutta faiz indirimi bekleniyor!

Yabancılara konut satışı Eylül'de rekor kırdı!

 


Geri Dön