19 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışında yüzde 50’lik bir artış yaşanacak!

Yabancıya konut satışında yüzde 50’lik bir artış yaşanacak!

Hasanoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Hasanoğlu, Ağustos ayı konut satış istatistikleri ile bugünkü Resmi Gazete'de yer alan karar ile konut alana vatandaşlıkta 250 bin dolara indirilen limiti yorumladı.



Türkiye genelinde konut satışları 2018 Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,5 oranında azaldı. Bu azalışın geçici bir süreç olduğunu düşünüyoruz. Zira geçtiğimiz ay hayata geçirilen ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ indirim kampanyası ile konut kredilerinde yapılan yeni düzenlemelerin sektörümüzü önümüzdeki dönemde canlandıracaktır.

Hasanoğlu İnşaat olarak biz de BANU EVLERİ Ispartakule 2 ve BANU EVLERİ Ispartakule 3 projelerimizle ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ kampanyasına destek veriyoruz. Dev kampanyanın 31 Ekim’e kadar devam edecek olması da önümüzdeki aylarda satışların hızlı bir ivme kazanmasına katkı sunacaktır. TÜİK verilerine göre yabancılara yapılan konut satışlarında rekor bir yükseliş yaşandığını görüyoruz. Ağustos ayında yabancıya konut satışında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 129,6 oranında artış gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, il bazında ilk sırayı bin 141 konut satışı ile İstanbul aldı. Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikle yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu mali ve yatırım kriterleri düşürüldü.

 

Yeni yönetmelikle, yabancıların Türk vatandaşlığını kazanabilmek için karşılamak zorunda olduğu en az sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin dolara indirildi. Tapu kayıtlarına üç yıl satılmama şerhi koyularak Türkiye'de taşınmaz mal edimi yoluyla vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar 1 milyon dolardan 250 bin dolara, belirli miktar mevduatı üç yıl süreyle Türk bankalarında tutma şartı veya devlet borçlanma araçlarının alımı suretiyle vatandaşlık kazanılabilmesi için öngörülen tutar sınırı ise 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü. Bu konuyu gerekli mercilere sık sık gündeme getiren bir şirket olarak beklentimiz yönünde bir karar alınmasını çok sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. TÜİK’in açıklamış olduğu Türkiye’de yabancıya konut satışı istatistiklerinin ilk 8 ay ortalamasına baktığımızda yüzde 42’lik bir artış gözlemliyoruz. Yeni yönetmelikle birlikte önümüzdeki dönemde yabancıya konut satışında yüzde 50’lik bir artış yaşanacağını düşünüyoruz.


Geri Dön