25 / 04 / 2024

Yabancıya konut satışlarında 15 milyar doları yakalamak mümkün!

Yabancıya konut satışlarında 15 milyar doları yakalamak mümkün!

ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, inşaat sektöründeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte haberin ayrıntıları...



İnşaat sektöründe geçtiğimiz yıla göre bir durgunluk yaşandığını ifade eden Erdoğan;" İnşaat sektöründe durgunluktan dolayı istihdam azalması var. Ama bu durumun geçici olduğunu düşünüyorum" diye konuştu Erdoğan, yabancıya yapılan gayrimenkul satışlarının da, ihracattan sayılması gerektiğini söyledi. 


MORAL DÜZELİRSE İŞLER DE DÜZELİR 

Türkiye ile Rusya arasında çıkan krizin tüm sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çeken ANSİAD Başkanı Abdullah Erdoğan, inşaat sektörünün de bu krizden payını aldığını söyledi. Türkiye'de en fazla istihdamın inşaat sektöründe olduğuna vurgu yapan Erdoğan; " Komşu ülkelerle olan ilişkilerimizin düzelmesi inşaat sektörünü pozitif etkilecek Rusya krizi ile ilgili sıkıntıdan dolayı tarım ve turizm sektörü bozuktu. İsrail ile Rusya arasında olan anlaşma moralleri de biraz düzeltti. Moral düzeldikten sonra işler de düzelir" diye konuştu.


YABANCIYA GAYRİMENKUL SATIŞI 

Sektör değerlendirmesinde yabancıya gayrimenkul satışının önemine de değinen Erdoğan; yabancıya konut satışında geçen yılın rakamlarını yakalamanın zor olduğunu ifade etti. Erdoğan, ülkeler arası ilişkileri sıcaklaştırmaya pozitif katkı sunan satışların ihracattan sayılmasını talep etti. " Yabancı konut satışının sosyal ve kültürel etkisi çok fazla. 

Ekonomik katkısı kadar kültürel katkısı da var. Ülkeler arası ilişkileri sıcaklaştırma adına hemen diplomatik ilişki kurulmasına sebep oluyor yabancıya gayrimenkul satışları,Bu satışların artırılması lazım. Biz yabancıya konut satısı yaptığımızda doğrudan döviz kazandırıcı bir hizmet yapmış oluyoruz. Yabancıya daire ya da gayrimenkul sattığınız zaman, hiç bir mal gitmeden ülkeye bir döviz kazandırmış oluyoruz. O nedenle, bu yabancıya yapılan döviz kazandırıcı konut satışlarının ihracat sayılması talebimiz vaı" ifadelerini kullanan Erdoğan, bu taleplerinin hükümette kabul görmediğini söyledi. 


15 MİLYAR 0LARLIK SATIŞ HAYAL DEĞİL 

Gelişmiş bir çok Avrupa ülkesinde yabancıya konut satışı ile ilgili kolaylık sağlandığının altını çizen Erdoğan; taleplerinin kabul edilmesi durumunda, Türkiye'nin ihracat gelirlerinin artacağını savundu. Yabancıya konut satışından elde edilen toplam gelirin 5 Milyar Dolar olduğuna dikkat çeken Erdoğan; " Ülkelerine doğrudan yatırım yapan ya da gayrimenkul satın alan insanlara oturma izni müsaadesi verilmesi olayı var. Zengin bir ülke olmasına rağmen Kanada bile bunu uyguluyor. Bu oturma müsaadesi de zaman içerisinde sizin orada gösterdiğiniz performansa göre vatandaşlığa kadar gidiyor. Böyle bir uygulama Türkiye'de de var, umarım başarılı olur. Bunu yapabilirse Türkiye Cumhuriyeti, Ortadoğu'dan çok yatırım çeker diye düşünüyorum. Yabancıya gayrimenkul satışlarında 15 Milyar doları yakalamak çok zor değil.  Yabancıya konut satışı, cari açığın kapatılması adına önemli bir gelir elde eder diye düşünüyorum imkan ve bazı avantajlar verilirse, yabancıya konut satışı 5 Milyar Dolardan 15 Milyar Dolara çıkar" diye konuştu.



Antalya Son Haber


Geri Dön