25 / 04 / 2024

Yabancıya satış yapan emlakçılara yeni düzenleme kapıda!

Yabancıya satış yapan emlakçılara yeni düzenleme kapıda!

Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğundan sonra yabancılara satış gerçekleştiren emlakçılara yeni düzenlemeler getiriliyor. Düzenleme kapsamında yabancıya satış yapan emlakçılara hem dil hem de emlak bilgisi şartı koyulacak.



Yurtiçinde çalışan emlakçılara Aralık 2019'da getirilen Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun ardından yabancıya satış gerçekleştiren firmalar için de yeni düzenleme kapıda.

Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; senelik 40 bin bandından fazla yabancıya konut satılan Türkiye’de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Maliye ve Ticaret Bakanlığı’nın, Uluslararası Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği üzerinde çalışmalara başladığı ifade edildi. Sene sonuna doğru çıkması öngörülen yönetmelikle, yabancıya satış gerçekleştiren şirket çalışanlarına en az bir yabancı dil bilme koşulu gelecek. Uygulama çerçevesinde üniversitelerde ilgili bölümlerin açılması ve bu eğitimden geçenlere sertifika şartının da koyulması hedefleniyor. 

Yabancıya satış yapan emlakçılara yeni düzenleme kapıda!

“Hem dil bilecek hem de emlak bilgisi olacak”

Yurt içinde gayrimenkul satışında bulunan şirketlere Emlak Danışmanlık Sertifikası’nın geldiğinie dikkat çeken Mars Investment Genel Müdürü Hakan Bucak, şimdi de benzer bir uygulamanın yabancıya satış için geleceğine vurgu yaptı. “Şu anda İstanbul Ticaret Odası, Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile belli başlı üniversiteler konuyla ilgili çalışıyor” diye konuşan Bucak, “Konuyla ilgili eğitim programlarının hazırlanması gerekiyor. Özellikle Uluslararası Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği konusunda taslak haline gelen metinler var. Yılsonuna doğru hayata geçirilmesini umut ediyorum. Böylece yabancıya gayrimenkul satan şirketler bu sürece girerler” ifadelerini kullandı.

Yabancıya satış yapan emlakçılara yeni düzenleme kapıda!

Yönetmeliğin taşınmaz ticaretinin nasıl yapılacağı, gayrimenkulü satan firma ile çalışanların hangi kriterleri bulundurması gerektiği gibi düzenlemeleri içerdiğinin altını çizen Bucak, “Çünkü yabancıya satış aynı zamanda Türkiye’yi tanıtmak anlamına geliyor. Dolayısıyla bunu yapanın belli kriterlere sahip olması gerekir. Bu kriterler arasında dil şartı olacak. İngilizce gibi bir dilin yanında ileride Rusça ve Farsça gibi dilleri de bilme koşulu sağlanmalı” dedi.

Şu anda yabancıya gayrimenkul satan 6 ila 7 bin civarında firma bulunduğunu belirten Hakan Bucak, “Yaptırım olmayınca tur acentesi, ya da bir manav gelip gayrimenkul satabiliyor. Sertifika bu karmaşık düzeni sonlandırıp, pazarın düzenlenmesini sağlayacak” şeklinde konuştu.

Yabancıya satış yapan emlakçılara yeni düzenleme kapıda!

“Ticaret Bakanlığı’ndan yönetmelik bekleniyor”

Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, yabancı yatırımcılara ilişkin Türkiye’nin itibarının olduğuna dikkat çekti. Akbal, “Bu nedenle çok daha hassas davranmamız gerekir ve bu işi herkesin yaptığı bir iş olmaktan çıkarmak zorundayız. Dernek olarak bu amaçla yönetmelik kriterleri hazırladık. Çevre Şehircilik Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile paylaştık. Önümüzdeki günlerde Ticaret Bakanlığı ile bir araya geleceğiz. Bu görüşmeden sonra sektörle işbirliği yaparak Ticaret Bakanlığı tarafından yönetmeliğin çıkarılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yabancıya satış yapan emlakçılara yeni düzenleme kapıda!

Ömer Faruk Akbal, yönetmeliğin çıkmasının ardından bir sene gibi bir geçiş dönemi de öngördüklerine vurgu yaptı. Bu sürede İstanbul Ticaret Üniversitesi ve uluslararası bir üniversite ile işbirliği yaptıklarını belirten Akbal, “Buradan alınacak sertifika ile bütün dünyada gayrimenkul hizmeti verebilecek düzeyde bir eğitim programı hazırladık” dedi.

Emlakçılar dikkat! Yetki belgesi nasıl alınır?

Yetki belgesi alan emlakçılar dikkat!


Geri Dön