19 / 04 / 2024

Yakup Eldemir: İndirim inşaat sektörüne canlılık getirecek!

Yakup Eldemir: İndirim inşaat sektörüne canlılık getirecek!

Emlakçı Yakup Eldemir, geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanan tapu harçlarında indirim ile ilgili görüşlerini paylaştı. Eldemir, kararın uzun vadede sürekli geçerli olmasının sektörü daha da canlandıracağını belirtti.



Geçtiğimiz gün Resmi Gazete'de yayımlanan tapu harçlarında indirim ile ilgili karar kapsamında yüzde 0.20 nispetinde alınan tapu harcı, konut ve iş yerleri için 30 Eylül'e kadar yüzde 0.15 olarak uygulanacak. Karar vatandaşa rahat bir nefes aldıracak diyen emlakçı Yakup Eldemir, kararın uzun vadede sürekli geçerli olmasının sektörü daha da canlandıracağını söyledi.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yeldemir. Gayrimenkul Sertifikası Uygulaması; yani devlet güvencesindeki konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alınmasına da açıklık getirerek soruları yanıtladı; 


Uygulama konut sektörünü ne oranda canlandıracak ve neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyuldu? 

Şu anda inşaat sektörü krizin eşiğinde diyebiliriz. Bu indirim ise tamamen sektörü canlandırmak amaçlı yapıldı. Ama bir süre kısıtlaması getirildi keşke uygulama sürekli geçerli olsa. Vatandaşa tapu masrafı ciddi anlamda ağır geliyor. Kısa vadeden ziyade uzun vadede geçerli olsa daha uygun olurdu. Şu anda konut satışı hızlanacak sezon olarak güzel oldu bu indirim. Sonuçta az rakamlardan bahsetmiyoruz. 100 bin lirada 3 bin lira olan harç bin 500 liraya çekildi. Bu piyasada 3-5 lira bile aranır durumda. Büyük alışveriş yapılıyor çünkü. Uygulama ile canlanma olacak. Sadece konut değil. Komple bütün alanları canlandırıyor. Özellikle konutlarda banka masrafları çok fazla çıkıyordu. Hem satıcıyı hem de alıcıyı oldukça rahatlatacak bir indirim söz konusu şu anda. Bu uygulamaya neden ihtiyaç duyuldu derseniz ülkemiz şartları diyebilirim. Çünkü bizim 400 kalem vergi sistemimiz var. Dolayısıyla insanları rahatlamak amacıyla oranların düşmesi şu an için makul. Özellikle tapu masrafları vatandaşa ağır geliyor. Yani bu indirim şu an için bir ihtiyaçtı. Konut, dükkan, tarla işleriyle uğraşan kişileri ilgilendiriyor. 


Gayrimenkul Sertifikası Uygulaması, devlet güvencesindeki konut projelerinden metrekare bazında hisse satın alınmasına olanak tanıyor. Bu uygulamanın amacı ve sektöre getireceği yenilikler, olanaklar nedir? 

Toplu konut ve TOKI iş birliği ile yapılacağını düşünüyorum. Bu nasıl bir yenilik derseniz; hisse sahibi olarak ihaleye gireceksiniz. Hisse pay değerinde kira ölçüÜeriniz olacak. Buda şu hızı kazandırır herkesin alım gücü belli. Kendince bir sınırları var. Yeni daire 200-300 bin lira diyelim, insanlar hisseye girerek bunun kar değerlerini arz edebilecek. Örnekleri İstanbul'da var. Site ve ticari alan olarak çalışılmış. Buradan kira ve bedel alarak gelir arz etmiş. Bunu devlet güvencesi ile olması insanlar açısından daha güvenli.



Takip Konya


Geri Dön