20 / 04 / 2024

Yalçın Keskin: Fikirtepe'de çözüm bulunmazsa kentsel dönüşüm süreci uzar!

Yalçın Keskin: Fikirtepe'de çözüm bulunmazsa kentsel dönüşüm süreci uzar!

Fikirtepe’de süreç yılan hikayesine döndü. “İmarı veren devlet buraya bir an önce çözüm bulmalı” diyen Yalçın Keskin, aksi hâlde sürecin 10 yıl daha uzayacağını belirtti.



Kentsel dönüşümde İstanbul’da pilot bölge seçilen Fikirtepe’de dört yıl önce başlayan süreç ağır aksak ilerliyor. 50 bin konutun dönüşmesi sonucu 40 milyar liralık ekonomik büyüklüğe ulaşılmasının planlandığı bölgede, hak sahipleriyle anlaşamayan ve ruhsat bekleyen birçok inşaat firması bulunuyor.


DÖNÜŞÜMDE SÜREÇ TIKANDI


Fikirtepe’de dönüşecek 57 proje adasının olduğunu ancak sadece ruhsat alınan 6 adada çalışmalara başlandığını söyleyen vartaş İnşaat 1. Ada Başkanı Yalçın Keskin, “Firmalar da vatandaş da mağdur. İmarı veren devlet buraya bir an önce çözüm bulmalı” dedi. Bölgede kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığını vurgulayan Keskin, kısa zamanda devletten bir çözüm gelmezse bölgedeki dönüşümün 5-10 yıl daha uzayacağını söyledi.


VATANDAŞIN KAFASI KARIŞIK


Bölgenin değer kazanabilmesi için tüm adalarda anlaşma sağlanması gerektiğinin altını çizen Keskin, ancak altyapı hizmetlerinin tamamlanması, hastane ve okulların yapılmasıyla Fikirtepe’de sosyal hayatın başlayabileceğini ifade etti. eğitim Mahallesi’nde birden çok sahibi olan parçalanmış adalar ve bireysel müteahhitlerin olduğunu belirten Yalçın Keskin, vatandaşın kafasının karıştığını ve kimle anlaşma yapacağını şaşırdığını söyledi.


METREKARA BAŞINA 9 BİN LİRA ÖDENDİ 


Geçtiğimiz Ocak ayı sonunda bölgede renovia İstanbul’un inşa edileceği vartaş Grup’a ait arazinin 2 parseli için acele kamulaştırma kararı alındı. Anlaşmaya yanaşmayan iki hak sahibine metrekare başına 9 bin lira kamulaştırma bedeli ödendi. vartaş Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, “2 bin 800 hak sahibinin 4 yıla yakın süredir devam eden bekleyişi ve mağduriyeti sona erdi. Bu uygulama örnek olacak ve diğer dönüşüm projeleri de hızla tamamlanabilecek” diye konuştu.


KADIKÖY'DE SON DURUM NE? 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre Fikirtepe’de şu ana kadar 57 proje adasından 12 adada yüzde 100 anlaşma sağlanmış durumda. Teknik Yapı, emay, Anka Yapı, Nuhoğlu ve vartaş’ın ruhsat aldığı bölgede son olarak Selimoğlu-Pana Grup ruhsatını aldı. Beş projenin daha ruhsat incelemelerinin sürdüğü Fikirtepe’de 2/3 çoğunlukla anlaşma sağlanan adaların toplamı 32 olurken, 22 adada yüzde 90’ın üzerinde anlaşma yapıldı.


Millet


Geri Dön