24 / 04 / 2024

Yalova'da 10 hektar alanda kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek!

Yalova'da 10 hektar alanda kentsel dönüşüm gerçekleştirilecek!

Murat Kurum, Yalova'da "10 hektarlık alanda yaklaşık 587 hak sahibinin bulunduğu alana ilişkin bir dönüşüm projesi geliştiriyoruz.İster yerinde, ister bedeli karşılığında zemin artı 3'ü, 4'ü geçmeyecek" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Yalova Valiliğini ziyaret etti.

Kurum, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sakarya'da havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara da şifa dilediğini belirtti. Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Yalova'da vatandaşlardan gelen talep doğrultusunda çalışma başlatacaklarını belirterek, "10 hektarlık alanda yaklaşık 587 hak sahibinin bulunduğu alana ilişkin bir dönüşüm projesi geliştiriyoruz. Bakanlık, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle bu projeyi yürütecek ve yıl sonuna kadar hak sahibi vatandaşlarımızla görüşeceğiz. İster yerinde, ister bedeli karşılığında zemin artı 3'ü, 4'ü geçmeyecek ve Yalova'ya yakışacak önemli bir projeyi yıl sonuna kadar bu görüşmeleri tamamlayıp, inşallah ihalesini de yıl sonu tamamlayıp inşaatına başlamak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Kurum, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ruhuna uygun bir şekilde şehirlere giderek şehirlerin sorunlarını çözmek için çalıştıklarını, Yalova'yı da bu kapsamda ziyaret ettiklerini dile getirdi. 

Bugüne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Yalova'ya birçok alanda yatırım yaptıklarına dikkat çeken Kurum, "2023 hedefleri doğrultusunda, şehirlerimizin 50 yılını, 100 yılını planlayacak çalışmalar yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu manifesto çerçevesinde, ki bu manifesto 11 maddeden oluşuyor, çevre alanında, şehircilik alanında, yine şeffaf yönetim anlayışı alanında biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. 

Yalova'da 1999'da yaşanan depremde çok büyük acılar yaşandığını ifade eden Kurum, şöyle konuştu:

"Birçok ocağa ateş düştü. Tabii o gün devletimiz hızlı bir şekilde deprem dönüşümü sürecinde, Yalova'da deprem riski olan binaların dönüşüm sürecini başlattı ve bu noktada büyük bir yol kaydettik. Şimdi Merkez Mahallesi'nde bulunan binalarımızın o günkü şartlarda planları, mevcut kat yüksekliğinin altına çekilmek suretiyle bir karar alınmıştı. Yalnız vatandaşlarımızdan Belediyemize, Valimize, milletvekillerimize gelen talep doğrultusunda merkezde bir çalışma başlatacağız. Bu çalışmada açıkçası hiçbir vatandaşımız mağdur olsun istemiyoruz. Vatandaşlarımızın rızasını almak kaydıyla mevcut yükseklikleri, mevcut yoğunlukları dikkate alarak, yeni yapacağımız planlamada da donatı alanlarını düşünmek, şehre yeni yeşil alanlar, yeni okullar, yeni sosyal donatı alanları kazandıracak çalışmayı Bakanlığımız, Belediyemizle birlikte başlatacak."

Bu çerçevede Bakanlık olarak, dönüşüm çalışmasına dahil olmak isteyen vatandaşlara her türlü kira, taşınma ve benzeri yardımların sağlanacağını vurgulayan Bakan Kurum, "Her türlü yardımı yapmak suretiyle ki yeni yönetmelikten kaynaklı imar haklarının kayıpları ile alakalı da biz gerekli maddi ve teknik desteği vermek suretiyle bir çalışma başlatacağız. Bu çalışma çerçevesinde de dönüşmek isteyen vatandaşlarımıza her türlü kolaylığı yapmak istiyoruz. Tabii bu kolaylığı yaparken de mevcut yükseklikler, şehrin silüeti, şehirdeki yoğunluk, tüm detaylar düşünülecek. Biz de maddi ve teknik anlamda her türlü desteği vereceğiz. Bu projeyi Yalova Belediyemiz ve Bakanlığımız birlikte yürütüyor olacak" şeklinde konuştu.

Kurum, merkez Bağlarbaşı Mahallesi'nde de bir dönüşüm projesi gerçekleştireceklerini kaydederek, "10 hektarlık alanda yaklaşık 587 hak sahibinin bulunduğu alana ilişkin bir dönüşüm projesi geliştiriyoruz. Bakanlık, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle bu projeyi yürütecek ve yıl sonuna kadar hak sahibi vatandaşlarımızla görüşeceğiz. İster yerinde, ister bedeli karşılığında zemin artı 3'ü, 4'ü geçmeyecek ve Yalova'ya yakışacak önemli bir projeyi yıl sonuna kadar bu görüşmeleri tamamlayıp, inşallah ihalesini de yıl sonu tamamlayıp inşaatına başlamak istiyoruz" diye konuştu.

Kurum, "Kentsel dönüşüm şehrin merkezinde, biliyorsunuz 1999 depremi sonrasında mevcut imar haklarının da altında bir planlama sürecine gidildi. Vatandaşımız, mevcuttaki 5-6 katlı binasının dahi, zemin artı 4'ü,5'i dahi yapamıyorlar ve yeni yönetmelikler kapsamında da yapmak isteseler bile aynı binayı yapma şansları yok. Çekme mesafesi, yangın yönetmeliği, yeni ilave yangın merdiveni ve asansör gibi zorunlulukları var. Bu çerçevede bir etaplama yapacağız. Ada bazında anlaşan vatandaşlarımız bize gelecekler, biz bu yönetmelikten kaynaklı sorunlarını, problemlerini biz de maddi destek vermek suretiyle yine teknik olarak bu anlamda yapılacak planlamaya her türlü desteği bakanlık olarak vereceğiz. Belediyemiz bu konuda bakanlığımızla birlikte çalışmayı sahada yapacaklar. Orada rızası olan vatandaşlarımız, dönüşmek isteyen vatandaşlarımıza bu noktada biz de taşın altına elimizi koymak suretiyle dönüşümlerine katkı sağlayacağız ve etap halinde merkezde ne kadar anlaşan varsa biz bu projelere, bu adalara destek olmak istiyoruz." dedi. 

100 Bin Sosyal Konut Projesini anımsatan Kurum, şunları kaydetti: 

"Bu kapsamda 81 ilimizde projeler geliştiriyoruz. Yalova'mızda da bu kapsamda 300 konut, Kazımiye Mahallesi'nde inşası gerçekleşecek ve 18 Haziran'da da kuralarını Yalova'mızda çekmiş olacağız."

Kentsel dönüşümde kira yardımı 3 yıldan 4 yıla çıkarıldı!


Geri Dön