26 / 04 / 2024

Yangın dayanıklılık sınıfları!

Yangın dayanıklılık sınıfları!

Yangın dayanıklılık sınıfları nelerdir? Yangın duvarı nedir? Yangın kompartımanı nedir? Yangın mukavemet süresi nedir? Yangın perdesi nedir? İşte binaların yangından korunması hakkında yönetmelik kapsamındaki sorularınızın yanıtı...



Yangın dayanıklılık sınıfları!

Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik esaslarına göre, Yangın Dayanıklılık Sınıfı: Bir yapı malzemesi ve/veya elemanını uygun ısıtma ve basınç koşulları altında TS 1263, TS 4065 ile ilgili Avrupa Standartlarında belirlenen yanmaya dayanıklılık deneyleri sonucunda saptanan yangına dayanıklılık süresini belirliyor.


- Yangına dayanıklılık süresi 30-59 dakika olan F30,


- Yangına dayanıklılık süresi 60-89 dakika olan F60,


- Yangına dayanıklılık süresi 90-119 dakika olan F90,


- Yangına dayanıklılık süresi 120-179 dakika olan F120,


e) Yangına dayanıklılık süresi 180 dakika ve yukarısı olan F180, 

olarak gösterilir.


Yangına Karşı Dayanıklılık: Bir yapı bileşeni ya da elemanının yük taşıma, bütünlük ve yalıtkanlık özelliklerini belirlenen bir süre koruyarak yangına karşı dayanmasıdır.


Yangın Duvarı nedir? 

İki bina arasında veya aynı bina içinde farklı yangın yüküne sahip hacimlerin birbirinden ayrılması gereken durumlarda, yangının ilerlemesini ve yayılmasını tanımlanan süre için durduran düşey elemandır.


Yangın Güvenlik Holü:

Kaçış merpenlerine yangının ve dumanın geçişini engellemek için yapılacak yangın güvenlik holleridir.


Yangın Kapısı: 

Bir yapıda kullanıcılar, hava ya da nesneler için dolaşım olanağı sağlayan, kapalı tutulduğunda duman, ısı, alev geçişine belirli bir süre direnecek nitelikteki kapı, kapak ya da kepenktir.


Yangın Kompartımanı nedir?

Bir bina içerisinde, üstü ve altı da dahil olmak üzere her yanı en az 60 dakika yangına karşı dayanıklı yapı elemanlarıyla duman ve ısı geçirmez alanlara ayrılmış (hacim) bölümdür.


Yangın Merpeni:

Yangın durumunda, binadaki insanların emniyetli olarak ve süratle tahliyesi için özel olarak yapılan yangından korunmuş kaçış merpenidir. Kaçış yolları bütününün bir parçası olup diğer kaçış yolu bölümlerinden bağımsız olarak tasarlanamazlar


Yangın Mukavemet Süresi

Yanma hızı 0.8 mm/dakika kabul edilmek suretiyle, ahşap elemanın bu şekilde azalan kesitiyle ve güvenlik katsayısı 1.00'e eşit alınarak, üzerine gelen gerçek yükü taşıyabildiği süre olup; ahşap elemanların yangın mukavemet hesaplarında dikkate alınır.


Yangın Perdesi nedir? 

Korunması gereken obje, ürün veya alt yapının yangına karşı korunması veya ısının yatay veya düşeyde yayılmasını önlemek maksadıyla kullanılan özel donanımlı bariyerlerdir.


Binaların yangından korunması hakkında yönetmelik!



Geri Dön