23 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi alan yapı yenilenebilecek mi?

Yapı kayıt belgesi alan yapı yenilenebilecek mi?

İmar barışı ile imara aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların sorunları çözülüyor. Peki, yapı kayıt belgesi alan yapı yenilenebilecek mi?



İmar barışı ile imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek yapı kayıt belgesiyle vatandaşların imar sorunları çözülüyor.

Yapı Kayıt Belgesi için imar barışına yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekilinin başvurusu yeterli oluyor. 

31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuruların devam edeceği imar barışında, başvurular e-devlet veya Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlardan yapılabiliyor.

Başvuru, e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınacak.

Yapı Kayıt Belgesini alan yapı malikleri, bu belgenin bir örneğini belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermek zorunda olacak.

Belgenin alındığı yapıda abonelikler alınabilecek, yapıya kat mülkiyetinin tesis edilmesi mümkün olacak, varsa para ve yıkım kararlarından da vazgeçilecek. Peki, yapı kayıt belgesi alan yapı yenilenebilecek mi?

Yapı kayıt belgesi alan yapı yenilenebilecek mi?

Alınacak yapı kayıt belgesi, yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerli oluyor.

Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır ve düzenlenen yapı kayıt belgesi imar açısından herhangi bir kazanılmış hak sağlamıyor, müktesep oluşturmuyor.

 

İmar barışından hangi yapılar faydalanacak?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön