29 / 03 / 2024

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler!

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler!

İmar barışından yararlanmak isteyen yüz binlerce kişinin yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Peki yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapacak?



Yapı kayıt belgesi iptal edilenler!
Kensel dönüşüm projelerine hız veren Çevre ve Şehircilik Müdürlükleri, imara aykırı yapılarla ilgili denetimlerini hızlandırdı. Yapılan denetimlerin ardından yapı kayıt belgesiyle ilgili mağduriyet yaşayanların sayısı arttı. İmar barışından faydalanmak isteyenlerin yapı kayıt belgeleri mevzuata uygun olmaması nedeniyle iptal edildi. Yapı kayıt belgesi iptal edilenler ne yapacak? 

Mağduriyetler yaşadıklarını iddia eden vatandaşlar tapulu arazilerine kurdukları yuvaları şimdi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. 

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler!

Yapı kayıt belgesi iptali

Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişinin öncelikle idarenin bu işlemi yapılırken verilen idari işleminde bu beş idari unsurun bulunup bulunmadığını kontrol etmesi ve idari işlemin bu beş unsurdan birinde dahi aykırılık olduğunu belirlemesi durumunda idare mahkemesinde iptal davası açması planlanıyor. Bu davada idari yargı görevli bulup, taşınmazın bulunduğu yerdeki idare mahkemesi ya da bağlı bulunduğu idare mahkemesinde idari işlemin iptali davası açıldı. Yapı kayıt belgesi iptal edilen kişiler bu iptal kararına karşı süresi içerisinde iptal davası açmadığı durumunda ise bu karar kesinleşecek ve vatandaş aleyhine idari, hukuki ve cezai yaptırımların bulunduğu sıkıntılı bir süreç başlatılıyor.

İmar barışı mağdurları para yatırmalarına rağmen yapı kayıt belgeleri mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Onlar ise sorunun bir an önce giderilmesini istiyor. Parasını yatıran insanların şimdi yıkımla karşı karşıya kaldığını söyleyen mağdurlar hükümetin bu mağduriyetin farkında olduğunu söyledi. Avukatların devreye girdiğini kaydeden mağdurlar herkesin beklentisinin 2019 Aralık'a kadar olanlar için yapı belgelerinin tekrar verilmesi olduğunu ifade ediyor. İmar barışı için yaklaşık olarak 10 milyon yapı için başvuru yapıldı. Bu başvuruların yaklaşık olarak 2.5 milyonunun iptal edilmesi planlanıyor.

Verilen Yapı Kayıt Belgesi’nin iptali kararının kaldırılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi’nin hukuki geçerliliğinin süreceği ve ilgili yapının iskanlı bir yapı ile aynı statüye kavuşacağı ve varsa yıkım ve para cezası kararlarının kaldırılması planlanıyor.

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler!

Yapı Kayıt Belgesi iptali davası nasıl açılır?

Belgenin iptaline karar verilmesi haline karşı dava açılabiliyor. Davanın 60 günlük süresi içerisinde açılması planlanıyor. Eğer süre kaçırılmış ve artık söz konusu yapının mühürlenmesi işlemine geçilmiş ise bu kez mühürleme işlemine karşı dava açılabiliyor.

Dava açılırken dikkat edilmesi gerekilen en önemli nokta ise Yürütmeyi Durdurma talebidir. Eğer İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 27. Maddesi uyarınca Yürütmeyi Durdurma talep edilir ve mahkeme tarafından bu talep kabul edilirse artık dava sonucuna kadar idarenin söz konusu işlemlerini dava sonucuna kadar yapabilmesi mümkün olmayacak.

Yapı kayıt belgesi iptal edilenler!

İmar barışında 'yapı kayıt belgesi' krizi: 2,5 milyon yapı yıkılabilir!


Geri Dön