18 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesi nedir?

Yapı kayıt belgesi nedir?

İmar Kanunu'na eklenmesi düşünülen geçici madde kapsamında yer alan yapı kayıt belgesi nedir? Bu belge hangi yapılara verilir?



Yapı kayıt belgesi, İmar Kanunu'na eklenmesi düşünülen geçici madde kapsamında geçiyor. Bu belge yüzde 3 oranda harç ödemesi yapılarak veriliyor.

 

Yapı kayıt belgesi, gecekondular, apartmanlar, kaçak çıkılan katlar için veriliyor. Ancak bu imar affı anlamına gelmiyor. Bu durum kaçak katların kayıt altına alındığını gösteriyor. 

 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, imar affı ile başkanların önerisi arasındaki farkı şu şekilde anlatıyor: 

 

"Arsa ve yapının değeri ayrı ayrıdır. Adam Avcılar’da 5 kat yapılması gereken yere 8 kat yapmış. Orayı yıktığında yeniden 8 kat yapma izni verilirse o af olur. Ama belediyelerin bu getirdiği sadece mevcut durumu, yani çıkılmış olan 8 katı kayıt altına alma işi. İlerde orada yapılacak kentsel dönüşümlere, imar plan çalışmalarına, bu kaydın bir engeli olamaz, olmamalı zaten. Bu kayıt alındığında belediye, yıkmak zorunda kalmayacak. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak. Zamanla buradaki imar ve kentsel dönüşüm çalışmalarını tamamlamış olacak. Ayrıca buranın kayıt altına alınmasıyla Maliye’nin de resmi kayıtlarına girmiş olacak. Şu anda belediyeye burayı bir an evvel çarpık kentleşmeden kurtar ve imara uygun hale getir deseniz, yapacak imkanı yok. Bu bir süreç ister. Bize getirilen teklifler de bu doğrultuda. İmar affı diye bir şey gündemimizde yok"  

 


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön