19 / 04 / 2024

İskanlı binaya yapı kayıt belgesi alınır mı?

İskanlı binaya yapı kayıt belgesi alınır mı?

İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınabilmesi için 31 Ekim 2018 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor. Peki, iskanlı binaya yapı kayıt belgesi alınır mı?



İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapıların imar sorunu çözülüyor. Bu kapsamda yapılara, yapı kayıt belgesi verilerek kayıt altına alınıyor. Bu belgenin alındığı yapılardaki mesken ve iş yeri için abonelikler alınabiliyor. Varsa yıkım kararlarından vazgeçiliyor. Aynı zamanda tahsil edilemeyen para cezalarından da vazgeçiliyor.

Yapıya yapı kayıt belgesi alınabilmesi için 31 Ekim 2018 tarihine kadar imar barışına başvurulabilmesi gerekiyor. Başvurular e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlardan yapılabiliyor. Belge için belli oranlarda bedel ödenmesi gerekiyor.

Yapının iskansız olması durumunda; A,B ve C bağımsız bölüm malikleri kendi bağımsız birimleri için değil, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunabilecektir. Hak sahiplerinden herhangi biri Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunacak ve bedelin tamamı ödendikten sonra Yapı Kayıt Belgesi düzenleniyor. Bu bedel malikler arasında eşit oranda paylaştırılıyor.

Peki, yapıda iskan belgesi varsa, belge alındıktan sonra mevzuata aykırı bir işlemde bulunulmuşsa yine de yapı kayıt belgesi alınabiliyor mu? Bu durumda bedeli kimler ödemek zorunda olacak?

İskanlı bir yapıya yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Örneğin bir iskanlı yapıya daha sonra eklenti yapıldığını düşünelim. Bu durumda başvuru ve ödemenin nasıl yapılması gerektiği Bakanlık tarafından şu şekilde açıklanıyor:

İskanlı bir yapıya sonradan eklenti yapılması durumunda; Yapı Kayıt Belgesi başvurusu
sadece eklenti kısmı için yapılacaktır. Aşağıdaki örnekte görüldüğü üzere 400m² iskanlı
yapıya sonradan 150 metrekare eklenti yapılmıştır. Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapının tamamı için değil, sadece eklenti kısmı olan 150 metrekare için yapılacaktır.

İskanlı binaya yapı kayıt belgesi alınır mı?


İmar barışı başvuru kılavuzu!

İmar barışına nereden başvurulur? İşte adresler!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön