26 / 04 / 2024

Orman ve kıyı alanlarındaki yapılara yapı kayıt belgesi alınır mı?

Orman ve kıyı alanlarındaki yapılara yapı kayıt belgesi alınır mı?

İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, orman ve kıyı alanlarındaki yapılara yapı kayıt belgesi alınır mı?



İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor.  Yapı Kayıt Belgesi alan binalarda su, elektrik ve doğalgaz bağlatabiliyor. İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

Kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor.

Ayrıca bu belge alındıktan sonra işyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.

Yapı yıkılana kadar geçerli olan bu belge için başvurular 31 Ekim 2018 tarihine kadar e-devlet üzerinden yapılıyor. Yapı kayıt belgesi bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor.

Orman ve kıyı alanlarındaki yapılara yapı kayıt belgesi alınır mı?

Orman ve kıyı alanlarındaki yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Ancak, orman ve kıyı alanlarındaki yapıların mülkiyetini Hazineden almak için bazı sıkıntılar oluşuyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Veli Böke'nin açıklamalarına göre, bu konuda kapsamın genişletilmesi gerekiyor. Ancak mülkiyetin alınması Maliye Hazinesi'nin tahsisine bağlı olup ormanlarla ilgili çalışmalar devam ediyor.

 

İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön