24 / 04 / 2024

Yapı kayıt belgesini hangi kurum verecek?

Yapı kayıt belgesini hangi kurum verecek?

İmar barışı ile imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, yapı kayıt belgesini hangi kurum verecek?



İmar barışı ile imar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Böylece imara aykırı, ruhsatsız ve ruhsat ile eklerine aykıra yapılara yapı kayıt belgesi verilerek çözüme kavuşturuluyor.

Yapı kayıt belgesi başvurusu e-devlet kapısı üzerinden yapılıyor. İsteyenler Bakanlığın yetkilendirdiği kurum ve kuruluşlara giderek yapı kayıt belgesi müracaatını yapabiliyor.

Yapı kayıt belgesi alınan yapılara, abonelikler alınabildiği gibi, varsa para cezaları ve yıkım kararlarından da vazgeçiliyor. Ayrıca kat maliklerinin de onayı alınarak yapıya kat mülkiyeti tesis edilebiliyor.

Yapı kayıt belgesi başvuruları 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam ediyor. Belge bedeli ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar ödenebiliyor. Alınan yapı kayıt belgesi ise, yapı yıkılana kadar geçerli oluyor.

Peki, yapı kayıt belgesini hangi kurum verecek? Yapı kayıt belgesi kimden alınır?

Yapı kayıt belgesi, e-devlet üzerinden başvuru yapılmasının ardından ödemenin de gerçekleşmesinden sonra yapınız için sistem tarafından bilgi kontrolü gerçekleşecek.

Bilgilerin doğru olması halinde yapı kayıt belgesi oluşturulacak.

Bu aşamada belgenizin oluşturulduğu bilgisi SMS ile cep telefonunuza ve e-devlette kayıtlıysa e-postanıza iletilecek.

Yapı kayıt belgenizi e-devlet kapısı üzerinden bilgisayarınıza kaydedebileceksiniz.

Adım adım imar barışı başvuru süreci!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön