26 / 04 / 2024

Yapı kullanma izni ne kadar sürede alınır?

Yapı kullanma izni ne kadar sürede alınır?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlamadan önce nasıl izin alınıyorsa, inşaat çalışmaları da bittikten sonra inşa edilen yapının kullanılabilmesi için de izin alınması gerekiyor. Peki, yapı kullanma izni ne kadar sürede alınır?



Yapı kullanma izni ne kadar sürede alınır?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlamadan önce nasıl izin alınıyorsa, inşaat çalışmaları da bittikten sonra inşa edilen yapının kullanılabilmesi için de izin alınması gerekiyor.


Yapı kullanma izni, taşınmazın onaylı projesine ve imar planına uygun olarak tamamlandığını gösteriyor. Yapı kullanma izni, belediyelerin imar birimi tarafından düzenleniyor. 


Bu izin, yapılacak müracaatın ardından yapının ruhsatına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve borcunun bulunmaması halinde veriliyor.


İskan alınabilmesi için öncelikle ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Peki, yapı kullanma izni ne kadar sürede alınır?


Yapı kullanma izni inşaat çalışmaları bittikten sonra müteahhitin belediyeye gerekli belgeler ile başvurması sonrasında veriliyor. Müracaatın ardından belediyenin imar görevlileri ilgili taşınmazı ruhsatına ve mimari projesine göre incelemeye alarak, rapor hazırlıyor.


Bu incelemenin sonucunda yapıda herhangi bir aykırılık olmaması durumunda yapı kullanma izni veriliyor. Eğer, aykırılık tespit edilirse bunun düzeltilmesi için müteahhite süre veriliyor. Müteahhitin verilen bu sürede ilgili kısımları düzeltmesi gerekiyor.


Yapı kullanma izin belgesi için gereken belgeler..

* Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

* Tapu kaydı bilgileri,

* Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

* Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

* Telekom Olur Yazısı,

* Proje Müellifleri Raporu, 

* Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

* Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

* Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

* SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.




Yapı kullanma izni için dilekçe!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön