26 / 04 / 2024

Miras davaları ne kadar sürede sonuçlanır?

Miras davaları ne kadar sürede sonuçlanır?

Miras davasının süresi; mirasçıların sayısı ve davanın türüne göre farklılık gösteriyor. Her mirasçının güncel adresinin bulunması ve dava dilekçesinin tebliği de belli bir süre alabiliyor. Miras davaları ne kadar sürede sonuçlanır?...




Miras davaları ne kadar sürede sonuçlanır?


Miras davasının süresi; mirasçıların sayısı ve davanın türüne göre farklılık gösteriyor. Eğer açılacak miras davası mirasçıların tümünü davaya dahil etmeyi gerektiriyorsa başka bir deyişle mirasçılar arasında zaruri dava ortaklığı varsa bütün mirasçılar davaya dahil edilmelidir. Her mirasçının güncel adresinin bulunması ve dava dilekçesinin tebliği de belli bir süre alabiliyor. 


Miras davaları ne kadar sürede sonuçlanır?


Örneğin; 30 mirasçının olduğu bir zaruri dava ortaklığında sadece tebligatların doğru bir şekilde yapılması aylar sürebiliyor. Öyle ki miras davası devam ederken bir mirasçının vefatı halinde tekrar onun da mirasçıları tespit edilip onlara da dava yöneltiliyor. Bir mirasçıya dahi tebligat yapılamazsa dava sonuçlanamıyor. Miras davaları ne kadar sürede sonuçlanır? sorusundan devam edecek olursak zaruri dava ortaklığının olmadığı bir miras davasının normal şartlarda temyiz süreci dahil bir iki yılda neticelendiğini söyleyebiliriz. Şu da unutulmamalıdır ki bazen bir miras davasının sadece hazırlık aşaması altı ay sürebiliyor. Önemli olan davanın bir an önce sonuçlanması değil; davanın Yargıtay tarafından onanacak şekilde en iyi şekilde takip edilmesidir.



Mirasta tasarruf nisabı!
Mirasta halefiyet prensibi!
Mirastan yoksunluk!
İzalei şuyu davası nasıl açılır?
Miras davasında yetkili mahkeme!
Miras davalarında hak düşürücü süre!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön