24 / 04 / 2024

Yapı stokları hızla çıkartılmalı!

Yapı stokları hızla çıkartılmalı!

Binaların depreme karşı hazırlanması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Rıfat Yüzbaşıgil, 20 milyon olarak tahmin edilen detaylandırılmış yapı stoklarının hızla çıkartılması gerektiğini söyledi.



Binaların depreme karşı hazırlanması gerektiğini belirten İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Rıfat Yüzbaşıgil, 20 milyon olarak tahmin edilen detaylandırılmış yapı stoklarının hızla çıkartılması gerektiğini söyledi. İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminin 15.yıldönümü münasebetiyle basın toplantısı düzenledi. 15 yıl önce İstanbul'dan Sakarya'ya Yalova'dan Bolu'ya kadar oldukça bir geniş bölgenin depremi yaşadığını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Rıfat Yüzbaşıgil, depremden sonra ülke ekonomisinin ağır bir darbe aldığını söyledi. 



"17 AĞUSTOS BİRÇOK GERÇEĞİ HATIRLATIYOR" 

17 Ağustos depreminin birçok gerçeği hatırlattığını ifade eden Yüzbaşıgil, deprem gerçeği ile yaşamanın öğrenilmesi gerektiğini belirtti. Yer hareketlerine ve zemine uygun yapı üretmenin depremi tehlike olmaktan çıkartacağım belirten Yüzbaşıgil, "Yapılarımızı depreme karşı hazırlamanın iki yolu bulunmaktadır. İlki mevcut yapı stokunun iyileştirilmesi, güçlendirilmesidir. Bu mevcut olumsuzluğu azaltmayı amaçlıyor. 20 milyon olarak tahmin edilen yapı stokunun büyük oranlarda yenilenmesi veya güçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle İnşaat Mühendisleri Odası olarak ülkemiz için detaylandırılmış yapı stoklarının hızla çıkartılması gerekiyor. 

Bu çalışma ile mevcut binaların olası bir depremde ne tür tepkiler vereceğini bilerek bu binalara neler yapmamız gerektiğini göreceğiz" diye konuştu. 



YAPI ÜRETİM SÜRECİ DENETLENMELİ

 İkinci yolun ise yapı üretim sürecinin denetlenmesi ile daha güvenli, yaşanabilir binalar üretilmesi olduğunu ifade eden Yüzbaşıgil, " Bu da geleceğin kazanılması ile ilgilidir. 

Denetim eksikliğinin doğurduğu sonuçlar kamuoyu tarafından bilinmektedir. Yapı denetimlerinin mesleki kurallar içerisinde yapıldığı, yapı müteahhitlerinin tanımının belirlendiği bir sistemin olması gerekiyor" dedi. Oda olarak depremde hayatını kaybeden vatandaşlara rahmet dilediklerini ifade eden Yüzbaşıgil, deprem gerçeğini bir kez daha kamuoyuna hatırlatmak için İnşaat Mühendisleri Oda girişinde "Depreme Duyarlılık Sergisi" açtıklarını ve sergininde Pazar gününe kadar açık olacağını söyledi. 




Yeni Haber Gazetesi


Geri Dön