25 / 04 / 2024

Yargı Maltepe'deki parkta yapılaşmayı durdu! 

Yargı Maltepe'deki parkta yapılaşmayı durdu! 

İdare mahkemesi, Maltepe'de 63.5 dönümlük bölge parkında yapılaşmayı arttıran imar planını durdurdu. Bilirkişi raporu, deprem riski de göz önüne alındığında korunup geliştirilmesi gereken yeşil alanda yapı yoğunluğunun arttırılmasının şehircilik ilkelerine aykırı buldu.



Maltepe Başıbüyük mahallesinde 63.5 dönümlük yeşil alan bölge parkı niteliğindeydi. Alanda yürüyüş yolları, seyir terasları, kameliye gibi açık alanlar ve İBB tarafından yapılmış sosyal tesisler bulunuyordu. Bu alan 2006 yılında “park, rekreasyon alanı” fonksiyonuna sahipti. 2012 yılında bu fonksiyona “sosyal kültürel tesis” işlevi eklendi. Büyükşehir bu alanda sosyal donatı alanlarının ihtiyacını karşılamak için “Maltepe Başıbüyük Park Düzenlenme Avan Projesi” hazırlamıştı.

Sözcü'den Özlem Güvemli'nin haberine göre, proje kapsamında ruhsatlar düzenlenerek imalatlar yapılmaya başlandı. Fakat bu sırada İBB, plan değişikliğine giderek yapılaşma hakkını arttırdı.Plan değişikliğiyle ilgili komisyon raporunda Başıbüyük Mahallesi sınırları içerisindeki mevcut yerleşik nüfusa ilaveten yapılan yeni toplu konut projeleri neticesinde getirilen ek nüfus nedeniyle 0.03 emsal olan yapılanma koşullarının bölgedeki sosyal donatı alanı ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığı belirtildi. Ayrıca, emsal 0.05'e çıkarıldı.

Sosyal kültürel tesis alanında İBB tarafından yapılan hizmetlere yönelik sosyal tesisler, dini tesis, konferans salonu gibi fonksiyonların yer alabileceği kaydedildi. 17 Mart 2017 yılında Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylanan plan değişikliğine karşı Maltepe Belediyesi'nin CHP'li Meclis Üyesi ve başkan vekili Hasan Gökkaya,  yoğunluk artışına sebep olacağı ve  kamu yararı taşımadığı gerekçesiyle iptal davası açtı.

ÇEVRESİ KONUT BÖLGESİ

İstanbul 12. İdare Mahkemesi, 27 Haziran 2019 tarihinde oy birliği ile planın yürütmesini durdurdu. Dava kapsamında hazırlanan bilirkişi raporuna göre, bahsi geçen alanın Başıbüyük Mahallesi'nde 63.5 dönümlük yüzölçümünde alanın ortasında kalan tescil dışı alan olduğu ve  yakın çevresinde gelişme konut alanı olarak yapılaşmasını sürdüren bir konut bölgesi bulunduğu kaydedildi. Konum olarak önemli bir manzara noktası olduğu, mevcut haliyle açık yeşil alan olarak düzenlendiği belirtildi.

BİLİRKİŞİ:KENT PARKI OLMALI

Plan değişikliği ile rekreasyon alanının nüfusunun önemli ölçüde artmakta olan Maltepe ilçesinin konut alanları içinde büyük bir kent parkı olarak kullanılabileceği belirtildi. Ayrıca, içinde küçük spor alanları, oyun alanları, gölgelikler, yaya ve bisiklet yolları, botanik bahçeleri gibi işlevlerin yer aldığı büyük bir kentsel parkın oluşturulmasının taşınmazın büyüklüğü nedeniyle “bioklimatik etki” yaratabileceği belirtildi. Bu konunun ekolojik bütünlük içinde değerlendirilmesi gerektiği, deprem riski başta olmak üzere açık ve yeşil alanların korunması geliştirilmesi gerekliliğine plan değişikliğinin yöntem ve yapım tekniklerine uygun olmadığı belirtildi.

OYBİRLİĞİ İLE DURDURULDU

Bilirkişi raporunu esas alan mahkeme, imar planı değişikliğini planlama tekniği açısından hukuka uygun olmadığı sonucuna vardı. Mahkeme yürütmenin durdurulmasına 27 Haziran 2019 tarihinde oybirliği ile karar verdi.

 


Geri Dön