25 / 04 / 2024

Yarım kalan metro inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığı tamamlayacak

Yarım kalan metro inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığı tamamlayacak

Yarım kalan metro ve hafif raylı sistem inşaatları Ulaştırma Bakanlığı tarafından tamamlanacak



Yarım kalan metro ve hafif raylı sistem inşaatlarının Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılmasına imkan verecek değişikliğinin Temmuz ayına kadar TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek yasalaşması planlanıyor.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki 3348 sayılı Kanuna, "Ulaştırma Bakanlığının metro ve hafif raylı sistemleri yapabileceği ve yapımı devam edenleri devralabileceğine" ilişkin bir madde eklenecek. Kanuna eklenecek söz konusu maddenin Temmuz ayına kadar TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek onaylanması bekleniyor.

Buna göre, kanunda yapılacak değişikliğin ardından Ulaştırma Bakanlığına bağlı Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğüne, metro ve hafif raylı sistem inşa etme yetkisi verilecek. Daha sonra metro veya hafif raylı sistem inşaatlarını tamamlayamayan belediyeler, yarım kalan inşaatlarını Ulaştırma Bakanlığına devredebilecekler.

DLH Genel Müdürlüğü, kendisine devredilen metro veya hafif raylı sistem inşaatlarını yapabilmek için Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) başvuracak ve işlerin yatırım programına alınmasını ve ödenek çıkarılmasını isteyecek. DPT'nin projeleri programa alması ve ödenek çıkarmasının ardından DLH Genel Müdürlüğü yarım kalan metroların yapım işi için ihaleye çıkabilecek.

Mevcut durumda, Ankara, İzmir, İstanbul, Adana, Bursa, Kayseri, Konya ve Gaziantep büyükşehir belediyelerinin metro projeleri devam ediyor. Yetkililer,  Ankara  ve İstanbul Büyükşehir Belediyelerinin imkansızlıklar nedeniyle tamamlayamadıkları metro inşaatlarını Bakanlığa devretmek için çalışmalarını başlattığını belirtti.
AA


Geri Dön