16 / 04 / 2024

Yaşlılık maaşı ne kadar oldu 2022? 65 yaş üstü maaşı kaç ayda bir alınır?

Yaşlılık maaşı ne kadar oldu 2022? 65 yaş üstü maaşı kaç ayda bir alınır?

Yaşlılık maaşı ne kadar oldu 2022? 65 yaş üstü maaşı kaç ayda bir alınır? soruları vatandaşlar tarafından yanıt aranmaktadır. İşte merak edilen o yanıtlar…



Yaşlılık aylığı, asgari ücretin artması ile birlikte bu sınır bin 650 liraya çıkmıştır. Temmuz ayı itibariyle bu sınırın üzerinde kişi başına düşen gelir olduğu için 65 yaş aylığından yararlanamayan kişiler de 65 yaş aylığı almaya başlayacaklar. Temmuz ayında asgari ücrete yapılan zam sonrası yaşlılık maaşı da arttı. Ocak ayında 1.296 TL olan 65 yaş aylığı Temmuz ayında 1.684 TL’ye çıkmış oldu. Bu miktar, sosyal yardım niteliğindedir.

65 YAŞ ÜSTÜ MAAŞI KAÇ AYDA BİR ALINIR?

2022 sayılı Kanun gereğince ödenen aylıklar bir hizmet ya da prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar da Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde hesaplara yatırılıyor.

65 YAŞ AYLIĞI ŞARTLARI NELERDİR?

65 yaşında ve üstünde olan kişilerin 2022 sayılı Kanun bağlamında muhtaç vatandaşlarımıza yaşlı aylığı bağlama işlemleri şu şekilde yapılır:

  • Vatandaşlar ilk önce Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden başvuru evraklarını almalıdır.
  • İl ya da ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınmalıdır,
  • Alınan belgeler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne verilmelidir.
  • SGK alınan belgeleri inceler ve sonrasında yaşlılık maaşı alıp almayacağına karar verir.
  • 65 yaş aylığı için başvuruyu yakını tarafından (VASİ) yapılması için mahkemeden VASİ’lik kararı alınır. Vasi olan kişinin başvuruda dikkat etmesi gerekenler:

Aylık Başvurusunda Bulunurken;

  • Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığına emin olunmalıdır.
  • Başvuru aylık işleminin yani aylık türünün doğru olduğuna emin olunmalıdır.
  • Tüm belgelerin eksiksiz bir şekilde doldurulduğuna emin olunmalıdır.
  • Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığı kontrol edilmelidir.
  • Başvurunuzun ilgili Mal müdürlüğüne/ Defterdarlığa teslim edildiğinden emin olunmalıdır.

Beyaz Saray’dan açıklama geldi! Benzin fiyatları düşecek mi? Akaryakıtta indirim yolda mı?

19 Ekim 2022 evde bakım maaşı yattı mı? İşte 19 Ekim 2022 evde bakım maaşı yatan iller!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön