26 / 04 / 2024

Yassıada'da yapılaşma devam ediyor!

Yassıada'da yapılaşma devam ediyor!

Yassıada'da, betonlaşma ve tabiat katliâmı ile geri dönülmesi imkânsız tahribata sebep olduğu bildirildi. Yassıadadaki katliâmla ilgili çalışmalar yapan grup, Adalarda başlayan tabiat katliâmı ile ilgili gelinin durumu anlatan bir rapor yayınladı.



MARMARA'NIN ortasında bulunan Yassıada'da, betonlaşma ve tabiat katliâmı ile geri dönülmesi imkânsız tahribata sebep olduğu bildirildi. Yassıadadaki katliâmla ilgili "Adalar Savunması" adı ile çalışmalar yapan grup, Adalarda başlayan tabiat katliâmı ile ilgili gelinin durumu anlatan bir rapor yayınladı.


Raporda, "Yassıadacia 14 Mayıs 2015 tarihindeki temel atma töreniyle başlayan 20 Mayısta adada patlatılan dinamitlerle devam eden tarih, kültür ve doğal yaşam katliâmı bir yıldır devam ediyor. Marmara'nın ortasında dev bir beton, otel ve restoran adası her gün biraz daha yükseliyor" denildi. "Adalar Savunmasının açıklaması ve "Yassıada ve Sivriada Raporunun sonuç bölümünde yapılan tahribat "Yassıada'nın topografyası, tarihi, kültürü, belleği doğal hayatı tümüyle gözardı edilirken İstanbul'a ve Marmara Denizine geri dönülmesi mümkün olmayan zararlar veriliyor. Doğal, tarihi ve arkeolojik SİT alanı olan Yassıada oteller, marinalar, saunalarla Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun yeni zenginlerine göz kırpan bir talan adası haline getirilirken inşaatı yürüten TOBB ve MESA Holding doğaya, insanlığa ve tarihe karşı suç işlemeye devam ediyor. Tarihimizi, kültürümüzü ve doğal hayatı yok ediyorlar. 


Sivriada ve Yassıada hakkındaki Adalar Savunması, Mimarlar Odası ve Adalar Belediyesi tarafından açılan dâvâlar ve hukukî süreç devam etmesine rağmen içine girilen inşaat süreci yasadışıdır. İçüıe girilen inşaat süreci derhal durdurulmalıdır. Anayasaya, uluslar arası sözleşmelere, yasalara, ilgili yönetmeliklere, koruma ilke, yöntem ve tekniklerine aykırı olduğu açık olduğu halde, Adalar ve İstanbul ahalisinin arzusu hilâfına yılda sadece 2 -3 ay kullanılabileceği bile şüpheli bir kongre ve turizm merkezi için Adalarının talan edildiğini, yaşamın katledildiğini tüm İstanbul halkına duyuruyoruz." ifadeleriyle özetlendi.


Yani Asya


Geri Dön